SNAŽNO POJAČANJE ZA VOJSKU SRBIJE: Stigli helikopteri sa Kipra; Vučić najavio - Šest Mi-35P biće modernizovano do januara (FOTO)

M.Stevanović

24. 11. 2023. u 08:20

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče, na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, da su novonabavljena sredstva naoružanja i vojne opreme ogromno pojačanje za Vojsku Srbije i najavio da će šest borbenih helikoptera Mi-35P biti modernizovano i upotrebljivo već krajem januara 2024. godine.

СНАЖНО ПОЈАЧАЊЕ ЗА ВОЈСКУ СРБИЈЕ: Стигли хеликоптери са Кипра; Вучић најавио - Шест Ми-35П биће модернизовано до јануара (ФОТО)

Foto D. Milovanović

- Došli smo da vam predstavimo 11 Mi-35P helikoptera, od kojih će šest biti modernizovano u prvoj fazi do kraja januara, do kraja leta još pet preostalih, a onda idemo na drugu fazu modernizacije ovih prvih šest koji će biti potpuno upotrebljivi već krajem januara, dakle za mesec i po dva dana -  rekao je juče Vučić.

Foto D. Milovanović

Istakao je i da je to ogromno pojačanje za Vojsku Srbije i da će nastaviti to da rade, da će morati još hangara da grade.

- Mislim da smo malo kada u našoj istoriji mogli ovoliko novih sredstava da pokažemo u jednom danu. Ovde ste mogli da vidite 22 radara koja smo kupili, videli ste ovde jedan i jedan simulator a to decenijama Srbija i Jugoslavija nisu kupile - rekao je Vučić tokom obilaska novonabavljenih sredstva naoružanja i vojne opreme, među kojima je i 11 borbenih helikoptera Mi-35P koje je Srbija nabavila od Kipra, kao i dva Erbasova transportna španska aviona tipa CASA C-295 u dve različite verzije.

Predsednik je istakao i da ti avioni mogu da prevezu 70 vojnika ili 48 padobranaca pod punom padobranskom opremom, da imaju i dve rampe sa strane za iskakanje padobranaca, što znači da mogu mnogo brže da iskoče na borbenu površinu po potrebi.

- Zaista je reč o modernim i veoma dobrim avionima i zahvalan sam našim španskim prijateljima na saradnji, kao i francuskim partnerima na veoma dobroj saradnji i kompaniji 'Tales'. Videli ste što su nam Nemci predstavili novi H145, za koji kažu da je tiši i bolji nego što su prethodni. Inače, veoma pouzdani i veoma dobri H145 helikopteri, još deset komada treba da nam stigne do septembra sledeće godine - rekao je juče Vučić na vojnom aerodromu u Batajnici. 

"Svi bi želeli mnogo toga iz Srbije"

NA pitanje naše novinarke, o novom ugovoru koji je potpisan sa prijateljskom zemljom koja nije u ratu, vezano za svrhe namenske industrije, predsednik je rekao da je reč o ugovoru od 311 miliona, te da ne može još uvek da otkrije detalje, jer čeka da ugovor prođe proceduru njihovog parlamenta.

Predsednik je kazao da je 48 haubica od 155 milimetara dovoljno da brani jednu zemlju.

- To je ogromna porudžbina, ali ima još stvari. Razgovaramo mi sa mnogim zemljama, svi bi želeli mnogo toga iz Srbije, kao što i mi želimo spolja, da dovezemo ili da dobijemo, pa ćemo sad da vidimo. Tako da u svakom slučaju nadam se i verujem da možemo da nastavimo dodatnu modernizaciju i opremanje naše vojske koja treba da bude garant sigurnosti i bezbednosti naše zemlje. Ali kada potpišete ugovor na 311 miliona, ili ugovor od 105 miliona kao što smo sa Kirpom, onda vam to govori o ogromnim poslovima,  samo što je važno što moramo to da isporučimo na vreme, što nije lako. Znači moraćemo drastično da uvećamo naše kapacitete - kazao je predsednik.

Za kraj je za naš medij istakao kako nije reč o afričkoj zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (73)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja