NEOBJAVLJENI PODACI O KRAĐI JEVREJSKE IMOVINE U NDH: Arheolog Radovan Sremac prikupio je nove podatke o Holokaustu u Sremu

V.C.S.

13. 10. 2023. u 16:26

KNjIGA "Holokaust u Sremu - građa" arheologa Radovana Sremca biće predstavljena u ponedeljak u arhivu Vojvodine, u Novom Sadu.

НЕОБЈАВЉЕНИ ПОДАЦИ О КРАЂИ ЈЕВРЕЈСКЕ ИМОВИНЕ У НДХ: Археолог Радован Сремац прикупио је нове податке о Холокаусту у Срему

Arhiva

Povod je osamdesetogodišnjica od pobune oko 300 logoraša u nacističkom logoru smrti Sobibor, u Poljskoj.

- Tog 14. oktobra 1943. godine, logoraši su pokazali da nisu pasivne žrtve koje ćutke pristaju na sopstveno istrebljenje, nego aktivni učesnici otpora prema zlu nacizma i ljudi koji se bore da sudbinu drže u svojim rukama - kaže Sremac.

Kako objašnjava, njegova knjiga govori o ekonomskom aspektu Holokausta u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, kojoj je pripadao i Srem. Na osnovu zakona NDH, svi Jevreji na prostoru ustaške države morali su, počevši od 5. juna 1941. godine, da podnesu prijavu imovine za sebe, svoju porodicu, preduzeća i prodavnice. Postojala su dva obrasca za obaveznu prijavu: Obrazac I - obavezna prijava imetka Židova i Obrazac II - obavezna prijava židovskih poduzeća.
U prvom su se unosili lični podaci, nekretnine, prihodi lekara, inženjera, građevinaca, notara, zatim rudarska prava, zakupi, patenti i licence, autorska prava, potraživanja, tržišne vrednosti alata i mašina za obavljanje profesije, nameštaj, životne namirnice, odeća, pokućstvo, dugovi...

Privatna arhiva

Radovan Sremac


U obrascu II bili su podaci o deoničkim i komaditnim društvima, javnim trgovačkim preduzećima, zadrugama i društvima sa ograničenom odgovornošću itd.

Obrasce su obavezno popunjavali svi Jevreji, polu-Jevreji i supružnici Jevreja, nastanjeni na celom području NDH. Za Jevreje, pripadnike drugih država, koji su imali imovinu na području NDH, obrasce su popunjavali rođaci ili upravnici te imovine. Banke su prijavljivale štedne uloge Jevreja. Deca mlađa od 21 godine prijavljena su zajedno sa roditeljima. U nekim slučajevima članovi iste porodice imaju posebne dosijee.

- Ovaj državni čin je bio "legalizacija" krađe jevrejske imovine. Sva imovina (osim vrednih pokretnosti koji su oduzimani od prvog dana postojanja NDH) gruntovno je podržavljena i potom korišćena za potrebe države ili prodavana pristalicama ustaške vlasti. Nepokretnosti su nakon rata u manjem broju vraćene predratnim vlasnicima ako su preživeli, dok je veći deo ostao do danas u vlasništvu države ili je u međuvremenu prodat i ustupljen miljenicima novih sistema - primećuje Sremac.

Knjiga sadrži 581 prijavu imovine. Osnovu čine podaci iz Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu, iz fonda Ministarstvo državne riznice. U pitanju je do sada nepublikovana arhivska građa o Holokaustu, nastala radom ustaških službi.


Na promociji će učestvovati Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, Mirko Štark, predsednik Jevrejske opštine Novi Sad, Miško Stanišić, direktor udruženja Terraforming, i autor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola