"OVO ČISTI SRBIJU" Premijerka na pitanje "Novosti": Izgradnja regionalnih deponija izuzetno važna za ciljeve održivog razvoja

M. Stevanović

10. 10. 2023. u 14:51

IZGRADNjA regionalnih deponija, poput sanitarne deponije ''Kalenić'' u opštini Ub, izuzetno je važna za ostvarivanje ciljeva održive zajednice, istakla je premijerka Ana Brnabić.

ОВО ЧИСТИ СРБИЈУ Премијерка на питање Новости: Изградња регионалних депонија изузетно важна за циљеве одрживог развоја

Foto: Novosti

- Ne postoji kraj naše Srbije u kome se ne vidi naš neodgovorni odnos prema zemlji i životnoj sredini. Svuda niču divlje deponije, i dalje lete kese, u rekama je sve, od mrtvih životinja do starih frižidera i šporeta. Onda se očekuje da država to nekako očisti. Svi se gledamo međusobno i optužujemo državu za nedovoljna ulaganja. Pre svega to počinje od obrazovnog sektora i porodice, ali dobro, kada država daje dobar impuls, kao što daje poslednjih osam godina, onda će svako od nas da se promeni i vodi računa. Meni je zaista najlicemernije stvar, kada vidimo lažne ekologe, koji protestuju protiv zagađenja vazduha, a svi puše. Tako da nisam sigurna šta im smeta, ali to je do njih - kazala je premijerka, odgovarajući na pitanje naše novinarke.

Foto: Novosti

Ona je navela da kompanija "Smurfit Kappa", koja se bavi proizvodnjom ambalaže papira, radi celokupnu proizvodnju sa recikliranim papirom u svojim fabrikama na Adi Ciganliji, Avali i na Paliluli.

- Oni će bolje raditi ako imaju više otpadnog papira i moći će da povećaju svoju proizvodnju u Srbiji zahvaljujući ovakvim reciklažnim centrima. Oni su napravili sopstveno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, biološko postrojenje, najsavremenije na svetu i polako, zajedno sa našom privredom mi idemo u tom pravcu da zaista na najbolji mogući način štitimo našu životnu sredinu - istakla je Brnabićeva.

Ona je kazala da je izgradnja regionalne sanitarne deponije "Kalenić" važan projekat koji čisti Srbiju

- Vi kupujete opremu, od kanti do vozila, koja će prikupljati taj otpad na održiv način, prebacivati ga u transfer stanice, po najboljim evropskim standardima, šaljete u regionalne centre, a tamo ga prerađujete i pripremate za ponovnu upotrebu. Do 2014. godine nije rađeno skoro ništa. Kada pogledate otpadne vode, potrebno je 6 milijardi evra da se uloži, da bismo došli do evropskog standarda. Mi u ovom trenutku imamo projekte u vrednosti 3,5 milijardi, tako da ima još dosta da uradimo. Dobro da smo krenuli - zaključila je Brnabićeva.

Podsetimo, Kompanija "Novosti" nedavno je održala panel o održivom razvoju i održivoj zajednici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)