RADOJEVIĆ ŠKODRIĆ U VRNJAČKOJ BANJI: Svako ulaganje u preventivu se višestruko vraća

Tanjug

05. 10. 2023. u 18:59

DIREKTORKA Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je danas da je mesto preventivnih pegleda upravo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, da je preventiva skupa, ali i da se svako ulaganje u preventivu višestruko vraća, kako za pojedinca, tako i za državu.

РАДОЈЕВИЋ ШКОДРИЋ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ: Свако улагање у превентиву се вишеструко враћа

Foto: Privatna arhiva

Ona je to izjavila prilikom obilaska Doma zdravlja u Vrnjačkoj banji.

- U domovima zdravlja ćemo videti koji preventivni i skrining pregledi se već rade, da vidimo šta treba da se unapredi u njima, a onda i da se uvode novi preventivni i skrining pregledi - rekla je Radojević Škodrić. Objasnila je razliku između preventivnog i skrining pregleda.

- Skrining pregled je ciljani pregled, uradi se, na primer kod ginekologa, samo HPV, - odnosno Papanikolau test i ništa drugo. Kada kažemo preventivni pregled, to znači kompletna dijagnostika, Papanikolau, ulrtazvučni pregled, krvna slika, tumor markeri, dakle više stvari se uradi - navela je Radojević Škodrić i dodala da su podjednako važni i skrining i preventivni pregledi.

Ona je nabrojala koji se sve pregledi rade u Domu zdravlja Vrnjačka Banja.

- U ovom domu zdravlja radi se već skrining na kolorektalni karcinom, radi se skrining na karcinom grlića materice, ultrazvuk dojke i do kraja godine biće uvedena HPV tipizacija, što je jako važno za mlade, što znači da će u ovom domu zdravlja moći da se vidi da li imaju neki HPV virus koji dovodi do maligniteta - rekla je Radojević Škodrić.

Ona je zadovoljna izgledom i organizacijom rekonstruisanog Doma zdravlja u Vrnjačkoj Banji.

- Obišla sam ceo Dom zdravlja i glavni cilj naše posete je pregled svakodnevnih aktivnosti koje su vezane za RFZO, a to znači da smo prešli sa direktorkom i svim načelnicima da li imaju sve od strane države, od vakcina, lekova, potrošnog sanitetskog materijala, naročito je bitno da li su stigle vakcine na vreme, da li je počela vakcinacija - rekla je Radojević Škodrić.

Ona je dodala da su, nakon ogromnog višegodišnjeg ulaganja države u renoviranje i izgradnju novih bolnica i domova zdravlja, sada ogromna sredstva uložena u novu opremu, novu dijagnostiku i inovativne lekove, kako za retke bolesti tako i za sve druge bolesti. Radojević Škodrić je najavila oktobar kao mesec borbe protiv karcinoma dojke i u tom cilju je u Beogradu postavljen pokretni mamograf koji će biti tu ceo mesec.

- U nedelju, svi domovi zdravlja u Beogradu će raditi preventivne preglede za žene, a za muškarce PSA marker koji je zadužen za određivanje karcinoma prostate - rekla je ona i dodala da će vikend posle toga svi domovi zdravlja u Srbiji raditi preventivne preglede na karcinom dojke i karcinom prostate.

Radojević Škodrić nije zadovoljna brojem žena koji rade preventivne preglede za karcinom dojke i kaže da se još uvek mali broj žena odaziva na te preglede, dok se za preglede raka grlića materice odlučuje mnogo više.

- Ove godine se u prvih šest meseci javilo 12.400 žena za preventivne preglede karcinoma dojke, a kada je u pitanu rak grlića materice, 70.000 se javilo za ginekološki pregled - navela je ona.

Radojević Škodrić je kazala da mora mnogo više da se radi na prevenciji, da su država i sva njena ulaganja samo jedna karika u tome.

- Moramo da promenimo svest građana, da njihov strah i bežanje od eventualne dijagnoze više ne pobeđuje u odnosu na sve ostalo - smatra Radojević Škodrić. Odgovarajući na pitanja novinara, ona je rekla da je RFZO na teret države uveo sva četiri senzora insulinske pumpe koji su registrovani u našoj zemlji.

BONUS VIDEO: Predsednik Aleksandar Vučić otvara Dom zdravlja u Borči

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja