VEĆE SUBVENCIJE GRAĐANIMA ZA MANJU POTROŠNJU Đedović na forumu "Naša održiva zajednica" o rezultatima uštede energije (VIDEO)

Novosti Onlajn

12. 09. 2023. u 12:42

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović gost je na današnjem panelu u okviru foruma "Naša održiva zajednica" koju organizuje kompanija "Novosti".

ВЕЋЕ СУБВЕНЦИЈЕ ГРАЂАНИМА ЗА МАЊУ ПОТРОШЊУ Ђедовић на форуму Наша одржива заједница о резултатима уштеде енергије (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

U prethodnom periodu, tačnije od nastupanja energetske krize, na poziv predsednika Aleksandra Vučića, Ministarstvo energetike na čijem se čelu nalazi ministarka Đedović, sprovelo je kampanju o uštedi električne energije, a o rezultatima kampanje na forumu "Naša održiva zajednica" koju organizuje kompanija "Novosti" govorila je i sama ministarka. Ona je tom prilikom izjavila:

- Počeli smo kampanju prošlog septembra i ovom prilikom bih da se zahvalim "Novostima" koje su podržale našu ideju. Mi ćemo nastaviti i ove godine, da jednostavno podižemo svest građana koliko je važno da budemo energetski efikasni. Decenijama smo imali niske cene i struje i gasa da smo zaboravili da vodimo računa o energentima i da svako može da da svoj doprinos u energetskoj tranziciji koja je postala neminovnost za čitavo čovečanstvo i planetu, ali opet ne po svaku cenu i ne u rokovima koji su nedostižni pogotovo za zemlju kao što je Srbija koja se decenijam oslanja na svoj prirodni resurs - ugalj - izjavila je ministarka.

Zahvalila se građanima na odzivu da štede, jer su rezultati bili jako dobri, više od milion stanovnika je ostvarilo pravo na popust za električnu energiju.

- Između 36 i 45% kupaca zavisi od meseca, najviše je bilo u oktobru prošle godine, a najmanje u februaru ove godine, gde smo imali 36% ušteda i građani su ostvarili popust između 15 i 30%. Mislim da same te cifre govore i da su građani prepoznali da pre svega pomognu sebi i svom novčaniku, ali su time i pomogli i našem energetskom sistemu da se manje proizvede jer se manje troši. Najviše se uštedelo u Beogradu 50%, zatim u Nišu 46%, Somboru 45%, kao i Smederevo i Šabac, a Novi Sad i Kragujevac 43% - rekla je Đedovićeva.

Zamolila je da lokalne jedinice i lokalne samouprave učestvuju u toj kampanji i promovišu jer će građani tako pomoći samim sebi.

- Nastavili smo da dajemo subvencije i lokalnim samoupravama i građanima da sprovode mere energetske efikasnosti, da unapređuju svoje domove da bi imali mogućnost da manje troše, a ne samo da štede, i tako ostvare manju potrošnju. To je dalo rezultat, jer je negde oko 20.000 domaćinstava učestvovalo u sprovođenju mere energetske efikasnosti širom Srbije, a novi program koji smo potpisali vredan 50 miliona evra, 50.000 građana će učestvovati u toj kampanji, 137 jedinica lokalne samouprave se kandidovalo da građanima omogući subvencije, što govori o tome da su skoro sve lokalne samouprave prepoznale to - izjavila je ministarka.

Takođe je naglasila da su popravljeni kriterijumi, odnosno da se građani mogu prijaviti i za do dve mere tokom cele godine, a da iznos subvencije može ići i do 65%, a ne samo 55% kako je bio slučaj ranije.

- Želeli smo da ovim još više podstaknemo i građane i opštine, a što se tiče opština koje imaju veće zagađenje vazduha dali smo im veći iznos subvencija, jer smatram da u tim opštinama treba najbrže da delujemo ili pak opštine koje su u ekonomski nepovoljnijem položaju da i njima ide veći deo subvencija. Odziv je jako dobar i za građane i za javne objekte, gde moramo da ulažemo u stare škole, stare vrtiće, domove zdravlja, domove kulture, biblioteke, javne arhive, opštinske zgrade da ih saniramo, jer su to veliki potrošači električne energije. Da zamenjujemo kotlove na ugalj i mazut sa onim na gas ili da stavljamo solarne panele. Nastavićemo sa tim aktivnostima kroz kompanije koje žele da doniraju sredstva jer žele da učestvuju u tom odgovornom ponašanju, da im predlažemo projekte za koje možda nema dovoljno sredstava u budžetu iako su sredstva veća svake godine i zato možemo da dupliramo broj građana i broj javnih objekata koji mogu da se saniraju da bi došli do 2030. gde ćemo značajno povećati eneregetsku efikasnost, a time smanjiti proizvodnju i potrošnju i preći na čistije izvore energije i da idemo u pravcu tranzicije i dekarbonizacije. Taj put nije lak, dugačak je, ali moramo da budemo odlučni da svi počnemo i da prepoznamo da možemo da damo svoj doprinos. Bitno je razviti taj dijalog sa kompanijama i preduzećima, sa svima koji učestvuju u društvu i ekonomiji, ali i sa građanima. Svako je bitan, sve polazi od pojedinca - rekla je Đedovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije