PRIŠTINA NE OTKRIVA UBICE SRPSKIH NOVINARA: Kancelarija za KiM povodom 25 godina od otmice Đure Slavuja i Ranka Perenića

Novosti online

21. 08. 2023. u 15:16

NA današnji dan, pre 25 godina, na putu Orahovac ‒ Velika Hoča oteti su novinari Radija Priština Đuro Slavuj i Ranko Perenić, dok su bili na radnom zadatku i krenuli da izveštavaju o otetim monasima iz manastira Sveti Vrači u Zočištu.

ПРИШТИНА НЕ ОТКРИВА УБИЦЕ СРПСКИХ НОВИНАРА: Канцеларија за КиМ поводом 25 година од отмице Ђуре Славуја и Ранка Перенића

Foto Tanjug

Kako podseća Kancelarija za KiM, njihovi otmičari do danas nisu identifikovani i kažnjeni, a "porodice otetih novinara, kolege i cela javnost, četvrt veka čekaju na istinu i pravdu, što predstavlja još jednu mrlju na obrazu onih koji su pozvani da se staraju o pravdi i vladavini prava u pokrajini".

- Slavuj i Perenić oteti su zato što su radili svoj posao, ali pre svega zato što su Srbi, a njihova otmica trebalo je da pokaže preostalim Srbima u Orahovcu, ali i na celom KiM, kakva sudbina čeka srpski narod u pokrajini. Takođe, podsećamo da je spomen-obeležje, postavljeno na putu Orahovac ‒ Velika Hoča, na mestu gde su poslednji put viđeni Đuro Slavuj i Ranko Perenić, do sada rušeno osam puta - kažu u Kancelariji za KiM, i podsećaju da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji.

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog "Jedinstva" i dopisnik "Politike", otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna; Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini; Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije "Radio Kosova", nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini; Momir Stokuća, foto-reporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine; Mile Buljević, radnik obezbeđenja u "Televiziji Priština", kidnapovan je u junu 1999. godine ispred Izbegličkog centra u Prištini.

UNS

Spomen-ploča osam puta uništavana

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo je pozvala Euleks i sve nadležne međunarodne i lokalne institucije da obnove istragu i pronađu i procesuiraju počinioce ovog zločina, kao i počinioce ostalih nerasvetljenih zločina nad novinarima i srpskim narodom na KiM. Kako navode, novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji i danas se suočavaju sa brojnim problemima u radu, pretnjama i opstrukcijama vlasti iz Prištine, kao i zabranama da obavljaju svoju profesiju na prostoru pokrajine.

- Očekujemo da međunarodne institucije na KiM, shodno svom mandatu, pruže zaštitu novinarima i obezbede im bezbednost i civilizovane uslove za rad. Kancelarija će nastaviti da u kontaktu sa svim centrima uticaja na Kosovu i Metohiji traži rasvetljavanje ovog i svih ostalih zločina i ukazuje na težak položaj srpskog naroda u pokrajini - navode u ovoj kancelariji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE SE ČINI KAKO BI SE ŠTO PRE LOKALIZOVAO POŽAR: Ministarka Vujović obišla deponiju Duboko kod Užica na kojoj plamen bukti od petka (FOTO