PRELEPA SRBIJA IMA I OVU TVRĐAVU: Građevina iz 12. veka, na 922 metra nadmorske visine, bila je letnja vila kneza Lazara(FOTO,VIDEO)

S.BABOVIĆ

05. 08. 2023. u 11:15

NALAZI se na samo 11 kilometara od Kopaonika i mora da se poseti : srednjevekovna tvrđava Koznik, jedna od pet najočuvanijih u Srbiji.

ПРЕЛЕПА СРБИЈА ИМА И ОВУ ТВРЂАВУ: Грађевина из 12. века, на 922 метра надморске висине, била је летња вила кнеза Лазара(ФОТО,ВИДЕО)

Foto S. Babović

Poznata je još iz antičkog doba, ali je važnu ulogu u strateškoj odbrani teritorija imala u vreme rodonačelnika dinastije Nemanjića u 12.veku, kao i u 14.veku, kada je bila letnja rezidencija kneza vladarske kuće Hrebeljanovića.

Arheolozi su prošlog proleća u bunaru pronašli đonove kožnih cipela, koje su stare oko 400 godina.

- Koznik je bio na teritoriji srednjovekovne župe Rasine, koja je obuhvatala teritoriju na jugu do severnih obronaka Kopaonika, na severu do doline Zapadne Morave, na istoku do Ribarske reke i Rasine, a na zapadu do obronaka Željina i Goča – predočio je za „Novosti“ istoričar Dejan Radisavljević. - Procvat doživljava u drugoj polovini 14. veka, osnivanjem Kruševca kao prestonice Moravske Srbije. 

Srednjovekovni grad Koznik podignut na 922 metra nadmorske visine, lociran je na oko osam kilometara od Brusa, odnosno 11 od Kopaonika. Veruje se da je u ovom gradu najčešće boravio Radič Postupovič, gospodar župe Rasina u vreme despota Stefana Lazarevića, u epici poznat pod imenom Oblačić Rade. 

Za one koji bi da obiđu tvrđavu, trebalo bi da se pripreme na nešto lošiji put od par kilometara, jer se turistički biser ove građevine, na žalost, decenijama ne prepoznaje na način na koji bi trebalo. Ukoliko se uspešno popnete do tvrđave, makar uz pomoć koza, što odgovara legendi da je Koznik tako i dobio ime, čekaju vas impozantan bedem i čak osam kula.

U donjem gradu odvijali su se trgovina i zanatstvo, dok su u gornjem delu grada bile kule za stanovanje, dvor sa donžon kulom. 

VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)