VRŠČANIN OSLIKAO ČUVENU JEDRILICU ZA FILM "LJUBAV I MODA": Legendarna scena sa Čkaljom prepoznatljiva i po neobičnoj letelici

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

26. 07. 2023. u 11:32

LEGENDARNA scena iz filma „Ljubav i moda“, u kojoj Čkalja sanja kako bez straha leti avionom i to u društvu zanosne lepotice, prepoznatljiva je i po letelici neobičnih crveno-belih šara, koje je oslikao jedan Vrščanin.

ВРШЧАНИН ОСЛИКАО ЧУВЕНУ ЈЕДРИЛИЦУ ЗА ФИЛМ ЉУБАВ И МОДА: Легендарна сцена са Чкаљом препознатљива и по необичној летелици

Foto: Printskrin Youtube

Reč je o Karlu Semajeru (1931-2015), čuvenom vršačkom avio-lakireru, koji je čitav radni vek proveo u nekada veoma cenjenom Vazduhoplovno-tehničkom centru u Vršcu.

Upravo u tom centru proizvodila se jedrilica marke „Mačka“, koja je „odigrala“ glavnu ulogu u toj sceni sa Čkaljom. Tako je Semajeru i pripala čast da baš on da svoj umetnički doprinos tom kultnom jugoslovenskom filmu iz 1960. godine.

Nije to, međutim, bio jedini film u kom je ovaj Vrščanin učestvovao kao avio-lakirer. Gotovo dve decenije kasnije bio je angažovan i za oslikavanje aviona za potrebe filma “Partizanska eskadrila“, u kom su glavne uloge tumačili Bekim Fehmiju, Bata Živojinović i Ljubiša Samardžić.

Foto: J. J. Baljak

To su gotovo nepoznate činjenice iz biografije Karla Semajera, koji je, inače, iza sebe ostavio impozantnu kolekciju od 300 ručno izrađenih maketa jedrilica i drugih letelica.

Zanimljivo je i to da je, uprkos tome što je ceo život posvetio vazduhoplovima, Semajer samo jednom leteo avionom, i to pod stare dane. Neposredno pred odlazak u penziju kolege su ga na prevaru ubacile u trenažni avion na vršačkom aerodromu, pa je, tako, obišao jedan školski krug iznad Vršca.

BONUS VIDEO - SKANDAL! NjEGOŠ U SENCI SEVERINE: Pevačica u slavu najvećeg ikada na bini izvodi gimnastiku!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene