DO KORENA JE SVE UBIJENO! Posle dva naleta oluje njive širom Srbije izgledaju sablasno (FOTO)

J. Simić/S. Kostić

25. 07. 2023. u 15:56

TUŽNA su zelena polja ovih dana u Vojvodini. Dve oluje koje deprimirani ratari zovu "super štetočinskim" opustošile su polja kukuruza, suncokreta i soje, najviše u Sremu i Bačkoj, a među zasadima krušaka na Fruškoj gori desetkovane su najkvalitetnije sorte, među kojima i čuvena viljamovka.

ДО КОРЕНА ЈЕ  СВЕ УБИЈЕНО! После два налета олује њиве широм Србије изгледају сабласно (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Golim okom vidljivo je da je atar Novog Sada pretrpeo najteže gubitke. Mnoga kukuruzna polja izgledaju kao da ih je poravnao valjak.

- Usevi koji nisu bili na direktnom udaru imali su sreću, jer su dobili i lepu kišu ali, izgleda, malo je takvih njiva - kaže za "Novosti" prof. dr Goran Bekavac iz ovdašnjeg Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Polegnute stabljike kukuruza koji je, po rečima prof. dr Bekavca, pre olujne pošasti izgledao fantastično i već je imao formiran klip, možda će biti moguće uspraviti samo ukoliko nisu nagnute pod uglom većim od 30 stepeni.

Ratar iz mesta Kać, nadomak Novog Sada, Vojislav Malešev i njegov kolega Žarko Kobilarov iz Zmajeva u vrbaskoj opštini, saglasni su da je ova godina najtragičnija u istoriji srpske poljoprivrede, imajuću na umu do sada nezabeleženo olujno nevreme. U vrbaskoj opštini najoštećeniji su usevi u Bačkom Dobrom Polju i Kucuri, ali i njive u Ruskom Krsturu, Srbobranu, Turiji i Nadalju.

- Strašni oblak provukao se čak do Čuruga i završio na rumunskoj granici u atarima naselja Jaša Tomić i Krajišnik -kaže nam Kobilarov, dodajući da su opštine oformile komisije za prijavu šteta "ali se još ne nagoveštava kojem vidu pomoći se možemo nadati".

Veruju ratari da ih država neće ostaviti na cedilu jer, kako kažu, tragedija je da posle dve godine velike suše našu poljoprivredu u ovoj godini uz nikad skuplju proizvodnju pogodi i razarajuća oluja što znači da, sveukupno, već treću godinu zaredom nemamo maksimalne prinose.

Nezapamćeno nevreme je opustošilo i Sremski okrug. Usevi su desetkovani, a na mnogo parcela šteta je totalna. Oluja je napravila ogromnu štetu na parcelama Aleksandra Lukića, poljoprivrednika iz Stejanovaca u opštini Ruma.

- Gde god je udarilo do korena mi je sve ubilo. Konkrento, na najvećoj parceli imam totalnu štetu, ništa sa nje ubrati ne mogu. Na ostalim je to od 30 do 50 odsto. Problem je što je kukuruz završio oplodnju, krenulo je nalivanje zrna, težak je klip i kukuruz koji je povijen teško da će moći ikako da se podigne, da ga kombajn može pokupiti. Ostaje nam par dana da vidimo da li će ga sunce oporaviti, da li će podići kukuruz - kazao je Lukić i dodao da zemljoradnicima znači podrška lokalne samouprave koja će pomoći novčano sanaciju posledica štete.

Oduvane zaštitne mreže

UNIŠTENO je i voće, a najviše plantaže jabuka i krušaka na Fruškoj gori. Dr Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kaže da svojoj tridesetpetogodišnjoj praksi ne pamti ovakve olujne vetrove. Na Fruškoj gori porušeno je više od 70 hektara zaštitnih mreža iznad zasada voćki. Usled tih udara pootpadali su plodovi kruške karmen, kojoj je upravo sada vreme branja, kao i viljamovki. Opali su i plodovi i šljive, oraha i lešnika.

Opština Ruma za oštećene građane iz budžetske rezerve izdvojila je 15 miliona dinara, a pored ove sume lokalne samouprave u Sremskoj Mitrovici, Rumi i Šidu dobiće 50 miliona dinara pomoći od Pokrajinske vlade.

Susek od srede bez struje

OKO 40 domaćinstava iz mesta Susek u beočinskoj opštini, od srede, kada je ove krajeve zahvatilo prvo nevreme, još nemaju struju. Većina porodica morala je da baci hranu iz zamrzivača.

- Znamo da je veliki kvar. U ponedeljak smo tek dobili mobilni signal, a nekoliko dana ni vodu nismo imali. Ekipe "Elektrodistribucije" su dolazile u selo, bile su i u nedelju uveče... Sve se nadamo da će nam uključiti struju, ali još ništa - kaže Ana Kašić.

Voćnjaci, njive pod suncokretom i kukuruzom, kao i vinogradi, pretrpeli su najveće štete na području opštine Šid, prema prvim procenama uništeno je 20.000 hektara različitih kultura. Kako kažu u Kriznom štabu, ocenjuju da je gubitak oko 10 miliona evra. Velika šteta načinjena je i na području opštine Inđija, gde su uništeni plastenici i voćnjaci.

Ovu godinu možemo da otpišemo, od povrća više nema ništa

ZA desetak minuta, u subotu uveče, meštani Velikog Izvora kod Zaječara izgubili su gotovo sve što su stekli i svaki plod svog rada. Oluja sa gradom, ponegde veličine glavice luka, koja je zahvatila Zaječar i okolinu pričinila je veliku materijalnu štetu.

U Velikom Izvoru, najvećem zaječarskom selu od 700 kuća, više od 500 je oštećeno. Razrušene štale, uništeni automobili, prevrnuti traktori, krovovi puni "rupa" vidljivi su na svakom koraku.

- Mnoge kuće prokišnjavaju jer su ostale bez crepova, poplavljene su prostorije na gornjim spratovima, oštećene su štale i pomoćni objekti, velika je šteta i u selu i u pojatama gde su nam bašte. Ljudi gledaju da što pre prepokriju krovove, crepom, materijalima koje imaju jer najavljuju nove padavine i nove oluje - kaže Neli Nikolić, predsednik Saveta mesne zajednice Veliki Izvor.

Na više od 2.000 hektara oranica i povrtnjaka u Velikom Izvoru štete se kreću od 80 do 100 odsto. Selo poznato po baštama i povrću, sada ga, vele, neće imati ni za sebe, a kamoli da ga prodaju.

- Mi praktično ceo grad hranimo i većinu tezgi na pijacama Velikoizvorci zakupljuju. Od povrća nema više ništa, sve je uništeno. Kukuruz još negde možda može da se izvuče, tamo gde je stradalo 80 odsto njiva, ali ni od njega nema ništa. Ko nije požnjeo pšenicu, sad je više i nema - kaže Nikolić.

Nevreme koje je u subotu pogodilo Zaječar i okolinu najveća je prirodna katastrofa još od poplava koje su zadesile grad 2010. Osim Zaječara i Velikog Izvora nepogoda je zahvatila i Nikoličevo i deo sela Vražogrnac. Oluja je i tamo "obrala" letinu, čupala stabla, obarala bandere i dalekovod, uništila gotovo sve useve.

- Ovu godinu možemo da otpišemo. Neko je od ovogodišnjeg roda hteo da prodajom sebi poboljša porodični budžet, neko je od toga hranio stoku, a sad niko nema ništa - kaže Nikolić.

U lokalnoj samoupravi ističu da će štete na objektima i usevima biti procenjene što pre jer će odmah po formiranju nadležne komisije izaći na teren. S. M. J.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)