GOREĆE I NEBO I ZEMLJA, AFRIČKA VRUĆINA JE NEZAUSTAVLJIVA: Nakon vrelih dana sledi hladan tuš, a ovaj datum će biti ključan

Novosti onlajn

16. 07. 2023. u 19:16

U NASTAVKU vrelog tropskog talasa koji će obeležiti jul, avgust u Srbiji biće isto topao sa prosečnom količinom padavina u većem delu zemlje.

ГОРЕЋЕ И НЕБО И ЗЕМЉА, АФРИЧКА ВРУЋИНА ЈЕ НЕЗАУСТАВЉИВА: Након врелих дана следи хладан туш, а овај датум ће бити кључан

Foto: D. Milovanović

Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ), ističe da su generalno leta u našim krajevima u proseku za 2,6 stepeni Celzijusa toplija u odnosu na predindustrijski period. Temperatura globalno na planeti je u porastu za 1,15 stepeni Celzijusa, međutim, taj porast temperature nije ravnomerno raspoređen tokom godišnjih doba, u kopnenim predelima je izraženiji, a u našim krajevima je dodatno izraženiji tokom leta zbog čega se često suočavamo sa pozitivnim anomalijama temperature.

Dani i noći iznad i ispod proseka

- Slično je i kada je u pitanju prognoza vremena za avgust 2023. godine. Prognozirana srednja maksimalna avgustovska temperatura je od 30 do 32 stepena. U pitanju je srednja temperatura što znači da će biti dana sa vrednostima ispod i sa vrednostima znatno iznad prosečnih. Prognozirano je i do 15 tropskih noći u nižim predelima – kaže Slobodan Sovilj i dodaje da kada je reč o količini padavina za avgust treba očekivati da one budu u granicama normale, odnosno, da padne 50-70 mm, međutim, suficit ili višak padavina prognozira se za južne delove Balkanskog poluostrva i regiona i za jug Srbije, gde može da bude i nešto malo više od prosečnih količina – kaže Slobodan Sovilj.

Meteorolog napominje da su pomenute vrednosti prosečnih maksimalnih temperatura tipične za, ne samo za ovaj avgust, već i za prethodno nekoliko godina do dve decenije.

Prodor toplog vazduha iz Afrike

- Govorili smo o opštem trendu porasta temperature koji je najizraženiji u letnjim mesecima i upravo zbog toga su izraženiji sve više toplotni talasi ili prodori veoma toplog vazduha koji sa severa Afrike pristižu do našeg kontinenta o čemu svedočimo i ovih dana. Ukupan broj letnjih tropskih dana sa temperaturom preko 30 stepeni već je duplo veći u odnosu na period od pre 50 do 60 godina, ali poslednje dve do četiri godine nema velikih odstupanja od jedne do druge godine, ali u svakom slučaju taj broj je dosta veći u odnosu na nekoliko decenija iza nas. U skladu sa tim su i prognoze za nastavak jula i za avgust ove godine – objasnio je Slobodan Sovilj.

Najtopliji avgusti u Srbiji i u Beogradu

Prema podacima RHMZ, kada je u pitanju područje Beograda, maksimalna temperatura vazduha u ovom gradu osmotrena je 12. avgusta 1921. godine i tada je izmereno 41,8 stepeni. Srednja maksimalna temperatura u Beogradu za period od 1991. do 2020. godine je bila 29,9 stepeni i ona je veća za 2,6 stepeni u odnosu na decenije iz prethodnog veka.

-Slična temperatura izmerena je u Smederevskoj Palanci 41,7 stepeni 11. avgusta 1994. godine, a u Ćupriji je izmereno više nego u Beogradu, 42,7 stepeni 1994. godine, i u Nišu 42,2 stepena 11. avgusta 1994. godine – kaže Sovilj.

Avgust sličan junu

Kako je meteorolog Marko Čubrilo najavio u dugoročnoj letnjoj prognozi početkom juna „avgust 2023. Bi mogao da bude sličan junu, umereno topao i sparan, posebno u svom prvom delu, međutim, tada nije bilo signala za vrlo visoke temperature i duži suv period“.

- Avgust će biti malo topliji od proseka, ali neće biti vrelo kao što je sada ovaj deo jula, koji je najtopliji deo leta – kaže Čubrilo.

Kako je ranije dao procenu „avgust bi po očekivanom odstupanju temperature vazduha trebao biti sličan junu i mogao bi doneti temperature iznad proseka za oko +0,6 stepeni Celzijusa, dok bi se količina padavina kretala oko proseka“.

Posle prve dekade koja će biti topla i sunčana, moguće je osveženje koje bi potrajalo oko 7-9 dana. U tom periodu uz česte grmljavinske pljuskove maksimumi bi se spustili na vrednosti malo ispod proseka, dok bi minimumi ponovo bili relativno niski.

Nepogode u avgustu 2023.

Oko 10. avgusta pri promeni vremena bi bilo uslova za jače grmljavinske pljuskove i lokalne vremenske nepogode. Oko 18. avgusta bi ponovo moglo otopliti te bi se oko 22. avgusta na kratko uz sunčano i suvo vreme maksimumi mogli kretati i oko +32 stepena Celzijusa, posebno na jugu regiona, dok bi posle 22. avgusta usledilo osveženje koje bi nam do kraja meseca donelo promenljiv tip vremena uz česte grmljavinske pljuskove.

Može biti uslova i za vremenske nepogode. Prema kraju meseca bi trebalo da preovladava suvo, ali ne suviše toplo uz prijatne maksimume, lokalno i oko +30 stepeni, ali sveže noći sa minimumima ispod +12 stepeni.

BONUS VIDEO: ITALIJANI I TURISTI POHRLILI NA FONTANE - Ovo je njihov način rashlađivanja

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)