PRAKSA ZA SVE STUDENTE: Ministar Vesić razgovaraosa predstavnicima SKONUS - a

B.B.

07. 07. 2023. u 15:29

PRAKSU u javnim preduzećima ubuduće bi trealo da imaju studenti drugih univerzieta u Srbioje, ne samo beogradskog, najavio je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u razgovoru sa predstavnicima Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS).

ПРАКСА ЗА СВЕ СТУДЕНТЕ: Министар Весић разговараоса  представницима СКОНУС - а

FOTO: Predrag Mitić

- Voleo bih da se proširimo na čitavu Srbiju jer sada imamo praksu samo sa studentima Univerziteta u Beogradu. Svi studenti koji učestvuju u praksi dobijaju mentore i voleo bih da to sada zajednički unapredimo kako bi i studenti iz drugih gradova bili deo ovog programa - rekao je Vesić na sastanku u Vladi Srbije.

On je naveo da je ministarstvo koje vodi prvo u ovom sazivu Vlade koje je pokrenulo program studentske prakse.

Vesić je podsetio da taj program već postoji u Gradu Beogradu i da se pokazao kao veoma dobar jer osim što studentima pruža priliku da steknu iskustvo, neki od njih su ostali da rade u preduzećima u kojima su bili na praksi. On je studente obavestio da je namera da se napravi program kako bi određen broj akademaca mogao da ostane da radi u ministarstvu i preduzećima u njegovoj nadležnosti.

- Veoma je važno da na taj način stimulišemo studente koji su dobri i nekima od njih omogućimo da budu zaposleni kroz poseban program zapošljavanja mladih koji su prošli kroz praksu u državnoj upravi - istakao je Vesić. -  Namera je i da se fakulteti, posebno studenti, uključe u realizaciju velikih projekata jer je velika stvar da imaju iskustvo u radu na projektima poput izgradnje metroa, puteva, brzih pruga.

Predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić je navela da je važno da postoji kontinuirana komunikacija kako bi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobijalo informacije o potrebama studenata. Akademci su istakli da je praksa tokom studiranja važna jer studenti na taj način mogu da steknu elementarno znanje koje će im koristiti kasnije kada se zaposle.

Na sastanku je, između ostalog, bilo reči o tome da se za studente organizuje obilazak infrastrukturnih gradilišta u Srbiji, kao i da velike kineske kompanije koje posluju u našoj zemlji organizuju putovanja za naše studente u tu državu tokom kojih će videti projekte koji se tamo realizuju. Dogovoreno je takođe da se napravi predlog Memoranduma o saradnji između Ministarstva građevinarstva i SKONUS-a koji će biti potpisan u narednom periodu, a sve u cilju realizacije dogovorenog.

Na sastanku je rečeno da će od 10. jula u preduzećima i ustanovama u nadležnosti Ministarstva građevinarstva početi drugi ciklus stručne prakse u ovoj godini, koji će trajati do 6. oktobra, dok će treći ciklus početi u novembru i trajaće do februara.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar Vladimir Džamić, v.d. pomoćnika ministra Sektora za železnice i intermodalni transport Anita Dimoski, v.d. pomoćnika ministra za međunarodne odnose i evropske integracije Tanja Popović, pomoćnik direktora Puteva Srbije Ivan Tejić i koordinator programa studentske prakse Aleksandar Lazarević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu