TEK završena mala matura na kraju osmog razreda i prijemni ispiti na fakultetima na kojima se "meri" kako su đaci savladali gradivo iz srednje škole, pokazali su da znanje na svim nivoima obrazovanja kontinuirano - opada. Stručnjaci sa kojima smo razgovarali, psiholozi i pedagozi, kažu da ne znamo koliko deca nauče u osnovnoj i srednjoj školi, pa ni na fakultetu, "jer država sistematski izbegava da uvede objektivno ocenjivanje stečenog znanja".

Patriota

08.07.2023. 08:52

Хоћете ли разлог? Шта мислите је ли разлог што сте укинули 1 као оцену? Не званично, али сте донели правило по коме је НАСТАВНИК КРИВ, ако ученик има 1, и који то наставник ће да иде против себе??? Тако 1 нема, 2 је све ређе и остају нам 3, 4, 5. ВРАТИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНО И МАТЕРИЈАЛНО ДОСТОЈАНСТВО ПРОСВЕТНИМ РАДНИЦИМА И ЕТО РЕШЕЊА!!!

Smrtnik

08.07.2023. 10:13

Kupovinom diploma, kvazi nastavnici unistise nam skolstvo. Pa takvi iz kompleksa, ne mogu mentalno da izdrze da ucenici budu pismeniji od nastavnika. A treba se pozabaviti i ustanovama gde se stancuju diplome. Nacuo sam, prica se, da se na Univerzitetu u K.Mitrovici kupuju jeftino diplome kao na pikaci.

Pera

08.07.2023. 10:41

Naravno da kvalitet pada jer "Mame" dolaze i svadjaju se za rezultate svojih malih čeda. Ako nešto nije u redu, učenik prebije nastavnika i nikom ništa. "Ako mi ne daš peticu, dobićeš batine", i to se i ostvari. Najbolje bi bilo da roditelji sami daju ocenu svom detetu a nastavnike i profesore izbaciti iz škole. Država ????? Pa država nije u stanju da smisli bilo šta, osim "pa dobro je" iako je to daleko od toga da bude dobro. Pozdrav Ministru Prosvete!!!!!!!!

Solo

08.07.2023. 11:12

Jedan vrlo los i prevazidjen skolski sistem sa nastavnicima i profesorima koji nemaju kredibilnost da menjaju nego se utapaju u isti izbegavajuci odgovornost za jos vise neposlusnu decu nezainteresovanu losim skolskim sistemom i u zagrljaju medijskih mobilnih aplikacija..Vukovac ..sta je to danas..??

Komšija

08.07.2023. 12:32

Велико Браво, за објективни и реални текст о нашем тренутном образовању, као и лажној слици сопственог знања наше деце! Предуго траје низ "гледања" кроз прсте и све већи број одличне деце у разредима основне а и средње школе! Храњење сопственог ега да ми је дете најбоље и најпаметније је урушило концепт и темељ некадашњег квалитетног образовања које смо имали. Дошли смо у ситуацију да често чујемо у свакодневном разговору " Па дете ми је одлично, али има једну четворку, учитељица или наставница није реална у оцењивању" .. Замисли апсурда, недовољно је што је дете одлично, није вуковац! А онда поред свих петица, на крају је недовољно знање за пријемни, обавезно иду приватни часови, давање силног новца, одрицање и на крају крах на пријемном или тешко полагање испита на факултетима! Данак дајемо на првој години студија, где се тек попушта са критеријумима јер немамо довољан број студената да упише наредну годину, новац = правдање уложеног ! Још једна похвала за текст, истрпимо критику, вратимо се коренима, дајте учитељицама, наставницима, професорима поштовање и вратиће се целокупном друштву! Имаћемо опет најбоље инжењере, правнике, докторе, економисте...

Profesorka

08.07.2023. 13:14

Pozdrav za Komsiju i Patriotu!Svaku vasu rec potpisujem... Ali tu nije kraj.Uspeh i zakljucivanje ocena je postala matematicka kategorija.U osnovnoj skoli je moguce imati 6 petica na korektan odnos prema predmetu i nastavniku :fizicko,muzicko,likovno,informatika ,tehnicko i vladanje.Pored ovih 6 tu je jos 9 ocena-srpski,mat,geo,bio,ist,fizika , hemija ,engl.i drugi strani jeziki kada se sve uzme u sabiranje i deljenje vrlo dobar ucenik budes ako si prosecno inteligentan i slusas na casu .Odlican da se potrudis malo vise i to je to.Moguce je biti odlican i sa 2 ili 3 iz srpskog ili mat...sramota! Obrazovni sustem iz korena menjati !Predlog za pocetak-ako ucenik nema 4 ili 5 iz dva osnovna predmeta(srpski i matematika) NE MOZE biti odlican bez obzira na prosek.

Ko ce se

08.07.2023. 13:16

Baviti fdu i primanjem dece poznatih licnosti, glumaca, rezisera i biznismena u klase na fdu. Pele je primio i uvek prima u klasu decu poznatih licnosti.

Analiticar

08.07.2023. 13:30

Veoma niske plate i tezak polozaj zaposlenih u prosveti naterao je zaposlene da prihvate mito od roditelja ucenika. Ovo je najrasprostranjenije u provinciji. Prodaju ocene za sir, jaja, meso, rakiju, paradajz, itd. Racunaju roditelji: "Ne pitam sta kosta samo da mi se dete ne vraca na selo. Koji ce mi ..."

Jeti

08.07.2023. 23:30

@Analiticar - Niste u pravu. U prosveti je korupcija tako retka i nepotrebna. Toliko su sniženi kriterijumi pritiskom direktora, da deca dobiju ocene koje žele i bez tog ''mita'' koje ste naveli. Ako u školi postoje par profesora koji drže do sebe i svog predmeta u toj meri da im direktor ne može ništa, njih sigurno neće moći da kupe ni roditelji sa tim glupostima koje navodite.

Ivan Zgrozeni

08.07.2023. 14:06

I kazu Ruzic nije trebao da podnese ostavku! Svi su elita. Na papiru. Korupcija. U Srbiji niko nece da radi jer im je neko hranio ego u skoli i ubedio ih da su geniji. Ti nabedjeni su najgori. Sto je covek gluplji to je arogantniji. Nemamo vozace autobusa, gradjevinske radnike, nema ko da bere maline... Zato sto su beraci malina u ministarskim foteljama.

Nikola

08.07.2023. 16:23

O davanju ocena morate pitati one koji ih svakog dana daju , a to za divno čudo nisu ni psiholozi ni pedagozi već učitelji nastavnici i profesori. O ocenjivanju pričaju , i sve znaju oni koji su tokom svog rada dali ocena na prstima jedne ruke.U mojoj genetaciji od pet odeljenja gimnazije niko nije došao do VUKOVCA ,a većina je završila fakultete.

Ništa čudno

08.07.2023. 16:29

Prvo, država ne ceni znanje a kao dokaz tome je podatak da u državnim institucijama preovlađuju oni sa privatnih fakulteta ( kupljenim diplomama). Još veći problem su roditelji koji odmah dojure u školu kod predmetnog nastavnika ako im dete dobije lošiju ocenu! A onda intervencije razrednih starešina, čak i direktora škola da se đacima pokloni ocena! Ne znam zašto uopšte služe prosvetni radnici ako ne mogu realno da ocenjuju učenike. Realnih ocena je veoma, veoma malo.

Mirkoni

08.07.2023. 17:01

Saglasan sa tekstom kolege osim u jednoj stvari. Drzavna matura ce biti glupost jer ce se i tu "muvati" kao i za petice i vukovce. Jedini nesporni pokazatelj ZNANJA su projemni ispiti. Tu je najmanje "muvanja". Mada ga ima. Ja to iz visegodisnjeg licnog iskustva.

Srednjoškolac

08.07.2023. 20:58

Сад сам у средњој, али док сам био у основној, а и млађе генерације те школе ми кажу да ако било ко није задовољан оценом довољно је да то каже директорки и она уђе у еДневник подеси као да је она наставник и закључи оцену коју ученик/ца хоће без наставника, АЛИ иако се оцене тако лако дају на малој матури смо увек прве три школе на Новом Београду, без обзира на то није лепо према тим наставницима.