"NOVOSTI" NA SAHRANI DEDA ĐORĐA: Poslednji ispraćaj najpoznatijeg čuvara srpskog vojnog groblja (FOTO)

Novosti online

06. 07. 2023. u 08:13

NAJPOZNATIJI čuvar Zejtinlika deda Đorđe Mihailović biće sahranjen danas tačno u podne, po grčkom vremenu, odnosno u 11 po srpskom, pored svog oca Đure i dede Save, na srpskom vojnom groblju, koje su i oni za života čuvali.

НОВОСТИ НА САХРАНИ ДЕДА ЂОРЂА: Последњи испраћај најпознатијег чувара српског војног гробља (ФОТО)

Foto: I. Marinković

Deda Đorđe rođen je tačno deceniju po okončanju Prvog svetskog rata, u Solunu. Ulogu ponosnog čuvara preuzeo je od oca 1961. Kako je sam govorio, celog svog života dolazio je svakodnevno na Zejtinlik, tu je spavao, tu je praktično živeo. Za svoju posvećenost dobio je Orden srpske zastave drugog stepena, Orden Svetog Save prvog stepena i nagradu Majka Srbija, a pre tri godine i srpsko državljanstvo.

Foto: I. Marinković

Podsećamo, kako su "Novosti" juče objavile, sahrani će prisustvovati zvanična delegacija Srbije, u kojoj će biti ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nikola Selaković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić.

Pored njih, na pogrebu će biti i predstavnici naše Ambasade u Atini i Konzulata u Solunu, kao i predstavnici Grčke i grada Soluna.

Prema našim saznanjima, ministar Selaković će poneti tri tegle sa srpskom zemljom - iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, koju će simbolično prosuti u deda Đorđev grob. Zemlju iz RS je poslao Banjalučanin Siniša Vidović, zamenik predsednika stranke Ujedinjena Srpska i savetnik predsednika Narodne skupštine RS, a iz Crne Gore direktor Direktorata za plaćanja u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva CG Vladislav Bojović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!