OBOJICA SAHRANJENI NA ZEJTINLIKU: Deda Đorđe je više od pola veka čuvao kosti srpskih junaka, a evo ko su bili njegovi prethodnici

Novosti online

02. 07. 2023. u 18:17

Đorđe Mihailović, čuvar srpskog groblja "Zejtinlink" u Solunu, preminuo je danas u 96. godini.

ОБОЈИЦА САХРАЊЕНИ НА ЗЕЈТИНЛИКУ: Деда Ђорђе је више од пола века чувао кости српских јунака, а ево ко су били његови претходници

Foto I. Marinković

Više od pola veka deda Đorđe čuvao je grobove ratnika iz slavnog vremena, koji su poginuli za otadžbinu prilikom proboja Solunskog fronta. Na Zejtinliku počivaju mošti 21.000 ratnika, od kojih su 8.000 iz Srbije.

Deda Đorđe zna imena svakoga od njih i čuva ih od zaborava, dočekuje turiste, kao i potomke Solunaca. Mnogi, ipak, ne znaju da on nije prvi čuvar groblja na Zejtinliku.

Prvi je bio Đorđev deda, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke Kotorske. Savo je svoje pokojne saborce čuvao do svoje smrti 1928. godine, kada im se pridružio. Sahranjen je kraj njih, na Zejtinliku.

Foto: I. Marinković

Nasledio ga je Đorđev otac, Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke. Kad je Đuro umro 1961. godine bio je takođe sahranjen na Zejtinliku, uz oca.

Deda Đorđe nakon očeve smrti duže od pola veka brinuo je o uređenju grobnica, a posetiocima je govorio o slavnoj i tragičnoj istoriji, uz kazivanje stihova Vojislava Ilića Mlađeg. Odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena. Raša Perić posvetio mu je pesmu "Maršira svu noć".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!