ISTIČE ROK: Još danas i sutra predajte oružje bez posledica - građani dosad doneli više od 78.000 komada

Novosti online

07. 06. 2023. u 08:13

MESEC dana je prošlo od početka akcije "Predaj oružje". Bojana Otović Pjanović iz Ministarstva unutrašnjih poslova rekla je da građani oružje mogu predati još danas i sutra.

ИСТИЧЕ РОК: Још данас и сутра предајте оружје без последица - грађани досад донели више од 78.000 комада

Foto: Printskrin/RTS

Bojana Otović Pjanović navodi da su od početka akcije predata 78.103 komada oružja, od čega je 57.651 komad oružja, a 20.451 komad minsko-eksplozivnih sredstava.

Dodala je da je predat i 2.692.641 komad municije.

- Ako sagledamo prosek za ovih mesec dana, rekla bih da je, s obzirom na to da je dan pre toga, 5. juna, predato 68.301 komad oružja, da smo u ovom pretposlednjem danu dostigli najveći broj komada predatog oružja, a to je 10.000 - rekla je Bojana Otović Pjanović.

Podsetila je da građani oružje mogu predati bez ikakve krivične odgovornosti, bez potrebe da se legitimišu i ostavljanja podataka o sebi i dokazivanja porekla oružja.

Osim toga, kako je dodala, građani mogu da pozovu policijske službenike na adresu i tako predaju oružje.

Napomenula je da je jedina razlika u vezi sa oružjem koje je ostalo u posedu nakon smrti vlasnika i objasnila da u tom slučaju građani moraju da ostave podatke.

- Zakonski rok je 45 dana da se oružje preda po poslednjoj adresi prebivališta vlasnika tog oružja. To građani nisu učinili, što se pokazalo u ovom postupku legalizacije. Jedino ti građani moraju ostaviti svoje podatke, zato što se oružje ostavlja u najbližoj policijskoj stanici na čuvanje - objasnila je Otović Pjanovićeva.

Istakla je da građani ne moraju da brinu i da se to oružje čuva u skladu sa svim propisima.

Bojana Otović Pjanović je istakla da, prema poslednjim informacijama kojima raspolaže, rok za predaju oružja neće biti produžen.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

OVO JE MALO KO OČEKIVAO! Novak Đoković stigao u Rim (VIDEO)