MESEC DANA OD PUCNJAVE U "RIBNIKARU": Devet života ugašeno za dva minuta, jedna devojčica preminula u bolnici (FOTO)

Novosti online

03. 06. 2023. u 10:13

PROŠLO je tačno mesec dana od masovne pucnjave u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je trinaestogodišnji K. K. iz vatrenog oružja usmrtio devetoro đaka i čuvara škole.

МЕСЕЦ ДАНА ОД ПУЦЊАВЕ У РИБНИКАРУ: Девет живота угашено за два минута, једна девојчица преминула у болници (ФОТО)

Foto: D. Milovanović

Istog dana, dok su neki roditelji ispred škole i dalje čekali svoju decu, održana je konferencija za novinare na kojoj su iznete prve zvanične informacije.

Kako je rečeno, ranjeno je šestoro dece i nastavnica istorije, dok je ubijeno osmoro učenika i čuvar škole.

Načelnik beogradske policije Veselin Milić, do detalja je objasnio kako se odigrala masovna pucnjava i naveo da je ona mesec dana planirana. On je rekao da je dečak dva pištolja sa pet okvira uzeo iz očevog sefa, a da je u školu doneo i četiri molotovljeva koktela.

- Oko 8.40 časova dežurnu službu PU za Beograd pozvala je Jovanović Ivanka, pomoćnik direktora i prijavila da je u školu ušlo dete sa vatrenim oružjem koje nasumično puca. Odmah su upućene patrole policije. Nakon toga je u 8.42 pozvalo NN lice i predstavilo se kao K. K. i rekao da je upucao više lica. Dolaskom policije na lice mesta, utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane dečaka koji je i pozvao našu službu. Osam učenika je stradalo, sedam devojčica i jedan dečak - rekao je Milić.

Dečak je odmah uhapšen, a pronađeno je i oružje kojim je izvršeno krivično delo, kao i četiri Molotovljeva koktela. Informacija koju je Milić izneo, a koja je šokirala javnost, bila je da je K. K. napravio spisak učenika škole koje je hteo da likvidira.

- Motiv još nije utvrđen, niti nam je rekao. Izabrao je taj dan i tu učionicu iz razloga što je učionica istorije bila blizu ulaza u školu, a prvi čas imalo je njegovo odeljenje VII/2. Pištolje je uzeo iz sefa svoga oca. Ostavio ih je u torbu koju je pripremio i poneo četiri Molotovljeva koktela. Po dolasku u školu odmah je pucao u radnika obezbeđenja, nakon toga se okrenuo ka devojčici koja je bila dežurna i pored nje koja je stajala za stolom, i jednoj koja je stajala pored klavira, pucao ka njima i lišio ih života - dodao je Milić.

On je ispričao da je K. K. zatim nastavio ka kabinetu istorije, da je usput zamenio okvir pištolja, pa da je pucao ka nastavnici i ostalim učenicima.

- Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, vadi okvir, baca ga, i poziva policiju. On je izjavio da je sam ovo planirao. Ovo je spisak dece koji je planirai da likvidira. Sam je pravio plan ulaza i izlaza iz škole i, kako je sam rekao, odredio prioritetne mete. Skica izgleda kao iz neke video igrice ili horor filma, što ukazuje da je detaljno po razredima škole planirao kako da uđe u koju učionicu i kako koje dete da likvidira i po kom broju - iz VII/2, VIII/4, VI/4, VIII/2, VII/4 i VII/3, i to po broju po broju 1,4, 2, 6 i 6... - rekao je Milić na konferenciji za medije.

Rekao je da je bio na hiljadama uviđaja, a da je ovo je u srpskom društvu nezapamćeno. Istakao je da je pitanje za ceo sistem šta treba da uradimo da sprečimo slično. On je dodao da je po izjavi direktora, dete koje je bilo uzoran đak i uzoran drug, i koje nema nijedne uočene emocionalne probleme koji bi ukazivali na ovakvo zlo.

Otac dečaka V. K. je istog dana uhapšen prema nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i određeno mu je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je da je izvršio krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti.

On je, kako je navela njegova advokatica Irina Borović, tek na saslušanju saznao sa pune razmere onoga što je njegov sin uradio.

Ocu dečaka određen je pritvor.

Devojčica A. A. koja je teško povređena kada je K. K. pucao u nju je 15. maja u bolnici izgubila bitku za život.

Ona je 10. žrtva masakra koji je počinio trinaestogodišnji dečak .

Nesrećna devojčica umrla je u UDK "Tirošva", a imala je teške povrede glave i pored nadljudskih napora lekara, podlegla je povredama.

K. K. zbog toga što još nije napunio 14 godina nije krivično odgovoran, te neće moći da bude osuđen, a i dalje se nalazi u psihihatrijskoj bolnici, piše Telegraf.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina