KAKO JE NASTAO KULT SRPSKE SPARTE I SRPSKE ATINE: Istoričar Goran Vasin o usponu srpske ideje

J. S.

06. 03. 2023. u 14:34

ISTORIČAR dr Goran Vasin analizira „uspon srpske idejeˮ u vreme kada je formiran kult Srpske Šparte, kako su Novosađani videli Cetinje.

КАКО ЈЕ НАСТАО КУЛТ СРПСКЕ СПАРТЕ И СРПСКЕ АТИНЕ: Историчар Горан Васин о успону српске идеје

M.Stojković

Veze Novog Sada i Cetinja su temeljne i duboke te dr Vasin apostrofira pojedine poglede srpskih intelektualaca na Crnu Goru, među kojima ističe Svetozara Miletića i Polita-Desančića, kao i presudnu ulogu 1848. i 1868. godine.

Srpsko pitanje inicirano je neretko upravo Miletićevim idejama, koji je na iste akcije pozivao i kneza Mihaila i knjaza Nikolu. Ujedinjena omladina srpska važan je oblikotvorni faktor vladajuće klime, kao i onog „duha koji je iz Evrope stizao u srpske krugoveˮ.

Miletić, Laza Kostić, Polit-Desančić i drugi intelektualci uticali su na dvor knjaza Nikole i umnogome mu imponovali svojom naklonošću. Takođe, i novosadska “Zastava“ često je izveštavala o događajima u Crnoj Gori, pa dr Vasin citira neka ključna mesta iz ovog lista, poput onih na kojima Miletić neposredno i otvoreno zove knjaza Nikolu na ustajanje protiv Osmanlija.

Zaključak predavača je da je s razlogom „kult Crne Gore bio naglašeno jak u srpskoj srediniˮ, dok su Srpska Atina i Srpska Sparta bile „jedna misao, jedna zavetna ideja, jedan motivˮ.

Predavanje istoričara dr Gorana Vasina na temu „Srpska Atina i Srpska Sparta – Novi Sad i Cetinje, uspon srpske ideje” može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!