NEGOVANJE SVOJE SUPERIORNOSTI: Osvrt Aleksandre Kolaković na doba imperijalizma u Francuskoj

J. S.

05. 03. 2023. u 21:52

MARTOVSKO predavanje dr Aleksandre Kolaković predstavlja analizu i sintezu jednog perioda koji se može nazvati dobom imperijalizma u Francuskoj.

НЕГОВАЊЕ СВОЈЕ СУПЕРИОРНОСТИ: Осврт Александре Колаковић на доба империјализма у Француској

M.Stojković

Dr Kolaković postavlja pitanja o prirodi ovih  fenomena te predstavlja ideje, ideologije i nauku na prelazu iz XIX u XX vek,  i opaža da je potrebno osvrnuti se na „idejna strujanja u Francuskoj u periodu kada su pored uticaja kapitala sve veći uticaj u društvu i državi imale štampa i katedre univerziteta“.

Ova tema je zahvalno istraživačko tle kada je u pitanju Francuska,s obzirom na to da je ona u posmatranom periodu bila žarišna tačka kulture i intelektualnog delovanja u Evropi,a i celom svetu.

Dr Kolaković naglašava da je potrebno poći od onoga što se iza doba Belle Époque nalazi i kao napredno i kao dekadentno. Predstavljene su ključne škole i pravci u nauci.Među njima je, primera radi, pozitivizam, koji je ostavio trajnog traga i odjeka u mnogim kulturnim sredinama, sa nezaobilaznim delima Ipolita Tena i Ernesta Renana.Reč je o pojavi rasno i nacionalno markiranih ideja, kao i o darvinizmu.

Izmene na estetskom,etičkom i uopšte idejnom planu nosila je i umetnost, čije su mnoge tendencije dospele do naše kulture. Predavanje je, stoga, saželo istoriju ideja pomenutog perioda, sa osvrtom na ratne ali i pacifističke zamisli imperijalnog doba, naučni i kulturni život francuskog društva, sa zaključkom dr Kolaković da je ukupna intelektualna klima umnogome bila determinisana atmosferom izbijanja Prvog svetskog rata.

Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Ideje, ideologije i nauka u Francuskoj u doba imperijalizma" može se pogledati na  Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)