MIR ZA RUSIJU I KIJEV NEMA ISTO ZNAČENJE: Istoričar Ognjen Karanović o sukobu u Ukrajini

J. S.

02. 03. 2023. u 22:57

DRUGI deo analize sukoba u Ukrajini tiče se pitanja „kuda ide Rusija" istoričar Ognjen Karanović posvetio je činjenici da Kijev pred Rusiju ne postavlja mogućnost mirovnog sporazuma, osim u slučaju da dođe do „povlačenja ruskog vojno-političkog sistema izvan međunarodno priznatih granica Ukrajineˮ.

МИР ЗА РУСИЈУ И КИЈЕВ НЕМА ИСТО  ЗНАЧЕЊЕ: Историчар Огњен Карановић о сукобу у Украјини

M.Stojković

Karanović, međutim, ocenjuje da i ako bi došlo do „nekakvog mira“, on ne bi bio trajnog karaktera, dok je i vrlo upitno šta bi zaista doneo Ruskoj Federaciji, posmatrano kroz prizmu činjenice da je Ukrajina duboko militarizovana i nacionalistički obojena, te da se ne bi lako odrekla svojih interesa. Pored navedenog, u obzir su uzeti i interesi SAD, koji su od jednako presudnog značaja, kao i odnos SAD i Kine koji tinja u pozadini.

Karanović vrlo jasno poentira: „Pobeda za Rusiju bila bi označena okolnošću prema kojoj je kompletna teritorija Ukrajine stavljena pod njenu vojno-političku kontrolu, dok bi jedina pobeda za aktuelni kijevski režim bila potpuno proterivanje ruskog vojno-političkog sistema izvan međunarodno priznatih granica ove unesrećene istočnoslovenske zemlje."

Na tragu ovih reči, predavač odgovara i na pitanje zašto bi ovakva rešenja značila ujedno i otvaranje poglavlja „totalnog rata". Od posebnog značaja su i teme sankcija uvedenih Rusiji, njenih planova, interesa i posledica koje će snositi, kao i o onih slabosti sa kojima mora da se suoči, a odnose se na „unutrašnji državni aparat i pravni sistemˮ.

Predavanje istoričara msr Ognjena Karanovića  „Rat u Ukrajini  – kuda ide Rusija ?"  može se  pogledati na  Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)