DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA MART: Ogrejaće nas sunce tek krajem meseca

Novosti online

05. 03. 2023. u 07:06

U SRBIJI se tokom većeg dela marta očekuju česta naoblačenja sa kišom uz prohladno vreme, a tek krajem meseca temperatura će biti iznad 20 stepeni, najavio je direktor Republičkog meteorološkog zavoda prof. dr Jugoslav Nikolić, dipl. meteorolog za medije.

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА МАРТ: Огрејаће нас сунце тек крајем месеца

Foto: Profimedia/Ilustracija

 - U prvoj polovini meseca zadržaće se prohladno vreme, sa srednjom maksimalnom temperaturom od 6 do 13 °C, dok će u drugom delu marta biti toplije, pa će mesečna temperatura imati odstupanje od +2 °C u odnosu na višegodišnji prosek i iznosiće od 11 do 15 °C - ističe dr Nikolić, i dodaje da se tokom ovog meseca očekuje suficit padavina u odnosu na prosečnu mesečnu količinu, te je prognozirano od 45 do 75 mm kiše u nižim predelima, a na planinama i do 90 mm.

Pored kiše, pri prolaznim zahlađenjima biće uslova za kratkotrajan sneg, osim na planinama, i u nižim predelima kad baba marta zakuca na vrata.

 - Na severu Vojvodine pojava snega biće moguća već u utorak, 7. marta ujutro, dok se u sredu i četvrtak 8. i 9. marta kratkotrajan sneg ponovo očekuje i u centralnim i južnim delovima zemlje - kaže direktor RHMZ, i dodaje da će biti uslova i za povremene jutarnje mrazeve, prognozirano je ukupno od 5 do 12 mraznih dana u nižim predelima, a na planinama od 15 do 22 dana sa jutarnjim mrazom.

- U drugoj polovini februara maksimalne temperature u Srbiji dostizale su i oko 20 °C - podseća Nikolić, i dodaje da povratak ovim temperaturnim vrednostima možemo da očekujemo tek  u poslednjoj dekadi marta, a do tada će srednja maksimalna temperatura biti uglavnom u okvirima od 6 do 13 °C, uz česta naoblačenja s kišom.

Promenljivo proleće

Početak proleća i ove godine obeležiće promenljivo vreme, najavljuje dr Jugoslav Nikolić.

- U nizijama će učestalo padati kiša, ali s prolaznim zahlađenjima neće izostati ni pojava kratkotrajnog snega, koji se već očekuje u periodu od 7. do 9. marta. U drugom delu meseca, s porastom temperature, sneg će padati još povremeno na planinama. Očekuje se takođe da broj vedrih dana bude u granicama proseka (u Beogradu je za mart mesec prosek 5,2 dana) - kaže dr Nikolić, i dodaje da je, statistički gledano, srednji datum poslednjeg snežnog pokrivača u Beogradu 5. mart, a srednji datum poslednjeg padanja snega bez zadržavanja na tlu 21. mart.

- Prethodnih godina u martu je, u više navrata, osmotren snežni pokrivač i u nižim predelima, naročito 2018. i 2020. godine, kada ga je u Beogradu u drugoj polovini meseca bilo od 10 do 20 cm.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a