SEDAM JEZIKA GOVORI: Ovog vikenda manifestacija u slavu beloblatske kobasice

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

30. 01. 2023. u 14:25

TRADICIONALNA manifestacija u slavu domaće beloblatske kobasice, u multietničkom, istoimenom selu, nedaleko od Zrenjanina, održaće se u subotu 4. i nedelju 5. februara.

СЕДАМ ЈЕЗИКА ГОВОРИ: Овог викенда манифестација у славу белоблатске кобасице

grad Zrenjanin

- Kada stari Banaćani na pitanje kakva je, odgovore da sedam jezika govori, a u našem selu se zaista priča srpski, mađarski, rumunski, slovački, ruski, rusinski, onda znači da stvarno valja - uz poziv svima da svrate u Belo Blato, otvorenog srca i čiste duše, poručio je Miroslav Markuš, predsednik Saveta ove mesne zajednice i naglasio da je prošle godine manifestaciju posetilo više od 30 hiljada ljudi i da se nada da će ove godine taj rekord biti oboren.

- Beloblatska kobasicijada postala je zaštitni brend grada Zrenjanina, veliki iskorak napravljen je ne samo kada je u pitanju broj posetilaca, već i u vizuelnom smislu i to je obaveza za sve nas da i ove godine nadmašimo sami sebe i oborimo rekord posećenosti – kaže Sanja Petrović, durektor Turističke organizacije grada Zrenjanina.

Govoreći o programu manifestacije, Miroslav Markuš osvrnuo se na sam početak, ukazavši da je ta manifestacija u početku zamišljena kao seoska priča, ali je u međuvremenu, usled ogromnog interesovanja, poprimila i međunarodni karakter.

- Očekuju se brojni gosti iz Slovačke, Bugarske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, kao i učesnici iz cele Vojvodine i brojnih mesta širom Srbije – dodao je Markuš.

On je napomenuo da pored takmičenja u svinjokolju kako se to nekada radilo u seoskim domaćinstvima, u subotu 4. februara i takmičenja u pravljenju svežih domaćih kobasica, u nedelju 5. februara, za koje se prijavilo oko pedeset ekipa, će biti organizovane i prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata, kao i alata i pribora za svinjokolje.


BONUS VIDEO - JEDNOSTAVAN TRIK: Kako da vam ne kliza daska za sečenje dok sečete

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!