POSEĆAMO SE ONOGA ŠTO NAM JE SVETI SAVA OSTAVIO U AMANET: Predsednica Vlade - Napravljeni su važni iskoraci u obrazovanju

Tanjug

27. 01. 2023. u 20:41

HIMNOM "Bože pravde" večeras je u Beogradu počela Svetosavska akademija 2023 "Riznica Srbije", kojoj prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar prosvete Branko Ružić, vikar patrijarha SPC, episkop novobrdski Ilarion.

ПОСЕЋАМО СЕ ОНОГА ШТО НАМ ЈЕ СВЕТИ САВА ОСТАВИО У АМАНЕТ: Председница Владе - Направљени су важни искораци у образовању

Foto Tanjug

Među zvanicama na aledemiji organizovanoj povodom Svetog Save - školske slave, su i ministri Ivica Dačić, Darija Kisić Tepavčević, Mihailo Jovanović, predstavnici verskih zajednica u Srbiji, predstavnici crnogorske Vlade, diplomatski kor, među kojima i ambasador SAD Kristofer Hil.

Domaćin skupa, ministar prosvete Branko Ružić poručio je da je proslava školske slave Savindana, prilika da se pozovu svi učenici i nastavnici u Republici Srbiji, kao i pripadnici srpskog naroda u inostranstvu, da uvek imaju na umu osvedočene vrednosti saznavanja i stvaranja, kao i potrebu da u ime dobrobiti pojedinca i celog društva, svako od nas pruži svoj lični puni doprinos.

-Time se na najbolji način stiče i čuva svest svakog pojedinca o sopstvenom nacionalnom identitetu i na taj način škola i školovanje postaju najčvršća uporišta svetosavlja u našem narodu, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, zadužbina Svetog Save, vekovima živa i nadahnjujuća, večna je duhovna postojbina srpskog naroda, što svake godine iznova, proslava Savindana, neporecivo potvrđuje.

Biografi Svetog Save složno svedoče da je mladi princ Rastko Nemanjić rano razumeo kratkovečnost i varljivost ovozemaljske slave, te je nepokolebljivo prezreo oholost i prolaznost vlasti i dvorske raskoši, kaže Ružić i dodaje da se okrenuo zauvek hrišćanskoj brizi za dušu i neprolaznim duhovnim vrednostima.

Foto Tanjug

U istoriji srpskog naroda, kako navodi, Sveti Sava je prvi starešina samostalne srpske crkve, prvi prosvetitelj, prvi zakonodavac, graditelj crkava i manastira, pokretač umetničkog i prosvetnog stvaralaštva u njima, prvi književnik i biograf.

-Upravo to Savino veličanstveno delo bilo je temelj sa koga se vinula raskošna poetska legenda o Svetitelju Savi, nadahnuta ljubavlju i poštovanjem njegovog naroda, naveo je.

Ružić podseća da je u svojim pričama, pesmama legendama i drugim umotvorinama, srpski narod je stvarao svoga Svetoga Savu, pravednika koji postupa i presuđuje po narodnom moralnom kodeksu, učitelja koji je svoj narod naučio svemu što ga je trebalo naučiti.

Kako je rekao, danas nemamo utisak da je taj venac konačno i dovršen, jer ličnost i delo Svetog Save stoje kao stalno nadahnuće, podsticaj i izazov za viša duhovna pregnuća, što najbolje dokazuje trajanje svetosavskog nasleđa podarenog srpskom narodu.

Privrženost svetosavlju u našem vremenu, ističe Ružić, podrazumeva da temelje budućnosti naše države i građanki i građana, pripadnika svih nacionalnih manjina, postavimo tako da je obrazovanje državni prioritet i dostupno svima, da svakom pojedincu pruži mogućnost da uči tokom celog života i dobije priliku za svoj stalni profesionalni razvoj.

-Najvažniji hram, koji je najteže podići i koji se uvek mora iznova graditi – jeste čovek. Najteži zadatak pred kojim se zatekao Sveti Sava, upravo su bili odgovori na pitanja kako pronaći prave puteve da se oplemeni, oduhovi, izgradi i vaspita naš čovek. Vekovima i danas, u našem narodu je dosta onih koji zdušno, čitavim bićem grade i podižu taj najvažniji svetosavski hram, među kojima svakako jesu vaspitači i nastavnici u sistemu obrazovanja i vaspitanja Srbije, naglasio je ministar.

Dodao je da su iskušenja njihovog poziva raznovrsna, često i ona koja nije uvek moguće predvideti, a zahvaljujući, pre svega, trudu i umećima vaspitača i nastavnika, deci, učenicima i studentima u našoj državi bilo je jednako dostupno i kvalitetno pravo na obrazovanje.

Za takvo pregalaštvo u radu, vaspitači, nastavnici i profesori zavređuju veliko poštovanje i zahvalnost svih nas, ukazuje Ružić i dodaje da će država sa svoje strane nastojati da svim vaspitačima, nastavnicima i profesorima budu omogućeni još bolji i podsticajniji uslovi za njihov rad u predškolskim ustanovama, školama i fakultetima.

-Čvrsto verujemo, a to će večeras potvrditi i učesnici programa "Riznica Srbije", da će vaspitači, nastavnici i profesori na svim nivoima sistema obrazovanja i vaspitanja, imati i ubuduće nadahnuća i snage da ostanu na svetosavskom putu i odole svim iskušenjima svog odgovornog poziva, kazao je Ružić.

Dodao je da se očekuje da vaspitači i učitelji u mladim naraštajima utemelje i uspešno razvijaju ključne ljudske i civilizacijske vrednosti i dragocenu svest o svom nacionalnom i kulturnom identitetu uz poštovanje i čuvanje kulturne različitosti zahvaljujući činjenici da smo višenacionalna sredina.

-Time će vaspitači i nastavnici najdublje potvrditi svoju plemenitu prosvetiteljsku misiju, njenu zasnovanost na duhovnoj zadužbini Svetog Save, prvog i večnog prosvetitelja srpskog naroda, zaključio je Ružić i najavio da će večerašnji program biti drugačiji nego prethodnih godina, a da za cilj ima da kroz svaki segment prikažu šta je naš obrazovni sistem iznedrio – talentovanu decu i posvećene nastavnike.

Brnabić: Posećamo se šta nam je Sveti Sava ostavio u amanet

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da je Sveti Sava pokazao da je znanje stub uspešnog društva i jake zemlje i dodala da je današnji dan i zbog toga važan za našu zemlju i društvu jer se upravo na ovaj dan svake godine podsetimo koliko je važno znanje, koliko je važna vera.

Brnabić je na Svetosavskoj akademiji "Riznica Srbije" kazala da se upravo na ovaj dan podsetimo i koliko je važno za našu zemlju da se ulaže u obrazovanje i znanje.

Premijerka je čestitala svim dobitnicima Svetosavskih nagrada navodeći da je uvek zadovoljstvo biti na Svetosavskoj akademiji i podsetiti se svake godine iznova šta nam je sve Rstko Nemanjić ostavio u amanet.

Kako je navela, postavši monah Sava, Rastko je izabrao prosvetiteljstvo umesto vlasti, odlučio se za moć znanja, umesto obične moći toga vremena.

-Takva njegova odluka kao i sve vizionarske odluke utabale su put generacijama i vekovima nakon Svetog Save svima na ovim prostorima koji su želeli da rade na razvoju obrazovanja, učenja i prenošenja znanja, kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, obrazovanje i nauka su ponovo postavljeni kao jedan od osnovnih i najvažnijih prioriteta u radu Vlade Srbije, kao pokretačku snagu za razvoj i jačanje Srbije.

U prethodnim godinama, podsetila je, napravljeni su važni iskoraci i inicijatie kako bi se unapredilo obrazovanje.

U tom smislu, podsetila je da je u decembru održana prva konferencija o obrazovanju i navela da je njena inicijativa da se svake godine, upravo na današnji dan, održava ta konferencija na kojoj će se sagledati ono što je urađeno i predstaviti ono što je u planu da se uradi.

-U svemu onome što smo do sada uradili naša osnovna ideja je bila da decu i mlade osposobimo znanjem i veštinama koje će im biti potrebne u budućnosti u svetu neverovatnih i neverovatno brzih tehnoloških promena i nove industrijske revolucije, kazala je Brnabić.

Dodala je da su analitičko rasuđivanje, inovativnost, radoznalost, ljubopitljivost ključne osobine za budućnost.

Foto Tanjug

Podsetila je da je to bio razlog što je pre šest godina uvedeno programiranje kao obavezan predmet, proširen obuhvat IT odeljenja u srednjim školama, a u gimnazije uvedeni umetnički predmeti.

Kako je dodala ove godine završava se povezivanje svih naučnih školskih objekata, 1.800 njih na brzi, bežični internet.

Prošle godine, kaže, rešeni su decenijski problemi u održavanju male mature, a uspostavljen je i e-portal "Moja srednja škola".

-Nastavljamo da ulažemo u talentovane, mlade ljude kroz programe stipendija u koje godišnje ulažemo više od 25 miliona evra, kazala je Brnabić i dodala da je veliki pomak omogućen uvođenjem dualnog obrazovanja u program.

Kada je reč o dualnom obrazovanju, premijerka kaže da je do danas više od 3.000 učenika završilo srednje obrazovanje po tom modelu, a da pokazatelji govore o brzini zaposlenja i plati tih učenika koji su iznad očekivanja.

-Vaspitači, učitelji, nastavnici čine okosnicu obrazovnog sistema, vaspitanja i prosvete u Srbiji i njima, svima vama ovde prisutnima i onima koji nas prate putem malih ekrana, zahvaljujem se posebno u ime Vlade na svom vašem radu, trudu, požrtvovanosti. Jedan od prioriteta u našem radu je kontinuirano povećanje plata i stalno unapređivanje uslova rada, navela je premijerka.

U tom smislu, dodala je da je više od 2.500 vaspitača i 17.000 nastavnika u školama u Srbiji zaposleno je za stalno, odnosno prebačeni su sa ugovora na određeno vreme.

-Nastavljamo da ulažemo u nauku, istraživanje, razvoj i inovacije, kazala je Brnabić i podsetila na osnivanje tri nova naučna instituta, fond za nauku.

Zaposleno je do sada 1.951 mladi istraživač, kaže premijerka i dodaje da su u procesu zapošljavanja dodatnih 300.

Brnabić ističe da je znanje najveći kapital koji mogu imati jedan čovek ili zemlja.

-Znanje je nešto što vam niko nikada ne može oduzeti, što nosite svuda sa sobom i što će zauvek predstavljati vašu prednost u odnosu na druge. Znanje jeste moć, poručila je premijerka.

Kako dodaje, odgovornost i obaveza države je da nastavi da radi na reformi obrazovanja za 21. vek i da bude hrabra da nastavi da čini promenu kako je bio hrabar vizonar Sveti Sava.

-Mi to dugujemo našoj deci, našoj zemlji i dugujemo svim budućim generacijama, kazala je Brnabić i istakla da će se u budućnosti raditi još brže, posvećenije i hrabrije za Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NESTVARNA SCENA: Vojnici NATO pozdravili himnu Rusije (VIDEO)