PATRIJARH PORFIRIJE: Sveti Sava je utemeljivač pravoslavne vere i prosvetiteljstva u našem narodu

Novosti online

27. 01. 2023. u 20:33

NjEGOVA svetost patrijarh srpski Porfirije obratio se iz SAD vernicima i srpskom narodu povodom Svetog Save.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Свети Сава је утемељивач православне вере и просветитељства у нашем народу

Foto printskrin instagram /porfirije_patrijarh

 

On je nasvom instagram nalogu napisao:

Danas proslavljamo prvog srpskog Arhiepiskopa i duhovnog oca srpskoga roda, ali pre svega slavimo velikog svetitelja i divnog ugodnika Božijeg u čijoj ličnosti je sabrano mnoštvo vrlina i darova. On je u svom svetiteljskom liku objedinio službu sveštenika i monaha, bogoslova i diplomate, književnika i filosofa, isposnika i neimara.

Sveti Sava je najveći među nama zbog toga što je razumeo reč Hristovu, da je Hristos Smisao, Put, Istina i Život. Pre svega zbog toga što je postao svetitelj Hristov, Sveti Sava je i prosvetitelj našeg naroda. On je najveći po tome što je u našem narodu utemeljio Pravoslavnu veru, veru u Hrista, veru u Trojedinog Boga.

Utemeljio je veru u našem narodu koja znači poverenje u Boga koji je ljubav, ali isto tako i poverenje u Njegov promisao. Poverenje u to da On bolje od nas zna šta je za nas najbolje.

Zahvaljujući Svetom Savi naš narod je pre mnogo vekova postao deo zajednice kulturnih naroda sveta i Sava je jedamput za svagda postavio orijentir u istorijskom hodu našega naroda, a to je Pravoslavna Crkva, pravoslavna vera, koja je ne samo kroz istoriju oblikovala naš narod, nego i dan danas ga oblikuje i čuva.

Čestitam svim đacima i prosvetnima radnicima kako ovde u dijaspori tako i u našoj Otadžbini Srbiji srećnu školsku slavu sa željom da uvek budu na putu koji nam je trasirao Sveti Sava.

Srećan praznik!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!