ĐACI I NASTAVNICI SU NAŠA RIZNICA Ružić: Prosvetne ustanove širom Srbije danas će po tradiciji praznovati školsku slavu

Lj. B.

27. 01. 2023. u 06:50

ŠKOLE širom Srbije danas obeležavaju školsku slavu, Savindan, a Ministarstvo prosvete tradicionalno ovim povodom organizuje niz događaja. Tako će večeras u beogradskoj "MTS dvorani", u 20 časova, biti održana Svetosavska akademija pod nazivom "Riznica Srbije."

ЂАЦИ И НАСТАВНИЦИ СУ НАША РИЗНИЦА Ружић: Просветне установе широм Србије данас ће по традицији празновати школску славу

Foto: Arhiva

 - Nastojaćemo da prikažemo čime se sve ponosimo i šta je srpski obrazovni sistem uspeo da stvori i podrži - kaže ministar prosvete Branko Ružić. - To su, pre svih, naša talentovana deca i posvećeni nastavnici. Oni su naša riznica koju čuvamo i negujemo i sa ponosom ističemo. Ove godine fokus će još više biti na deci koja će delom i voditi program, prikazati svoje talente u glumi i pesmi, a podsetićemo se i najlepših dečjih pesama zajedno sa našim pesnikom Ljubivojem Ršumovićem.

A prethodno će u Vladi Srbije ministar Ružić uručiti pojedincima i institucijama Svetosavske nagrade za 2022. godinu, koje se dodeljuju za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, za unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse, razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

 - Kroz dodelu Svetosavskih nagrada, iskazaćemo poštovanje pojedincima i ustanovama koji su u toku prethodne godine dali poseban doprinos razvoju prosvete i nauke - poručio je ministar.

Govoreći o značaju prvog srpskog prosvetitelja, Ružić je naveo da vekovima srpski narod nastoji da uzvrati svemu što je Sveti Sava činio za naš narod kroz priče, pesme, umotvorine, veru, umetnost, nauku i kulturu.

Ružić je podsetio i na reči Miloša Crnjanskog da će "Savina legenda i Savino delo ostati najveličanstvenije i najuzvišenije što nam se rađalo, kroz tamu vekova, na gorkom tlu Balkana, da nas svojim zracima iz prošlosti uvek obasjava."

 - Neke od ključnih zavetnih poruka Savinog prosvetiteljskog dela su da su obrazovanje i vaspitanje ključni pokretači svekolikog napretka srpskog naroda - istakao je Ružić. - Sadržaji programa nastave i učenja zasnovani su upravo na opredeljenju da se počev od najmlađeg uzrasta, u učenicima podstiču i razvijaju radoznalost i ljubav prema knjizi, potreba za sticanjem novih znanja i razvijanjem veština, kao i da na temelju stečenih znanja odnosno svog obrazovanja, i sami ostvare dela za dobro svoga naroda.

Ružić je naglasio da najveću zaslugu za to danas imaju vaspitači i nastavnici koji uprkos, ponekad veoma izazovnim vremenima, i dalje uspevaju da do svakog deteta dođu, prenesu znanje i značaj čuvanja pravih vrednosti.

BONUS VIDEO:

DA SE UGLEDAMO NA SAVINE VRHOVE: Svetosavska akademija u Beranama, govorio i Matija Bećković

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024