ULAŽEMO U MLADE DA NAM SE VRATE: Ove godine 351 stipendija studentima koji studiraju u inostranstvu

V.N.

31. 12. 2022. u 08:45

OVE godine je dodeljena 351 stipendija, u iznosu od 780.000 dinara za srpske studente koji su svoje master i doktorske studije upisali u inostranstvu - rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović na prijemu dela ovogodišnjih stipendista.

УЛАЖЕМО У МЛАДЕ ДА НАМ СЕ ВРАТЕ: Ове године 351 стипендија студентима који студирају у иностранству

Foto: Tanjug

Osim ove podrške za studente, iz Fonda za mlade talente dodeljeno je i više od 1.000 nagrada za srednjoškolce koji su postigli izuzetne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

 - Na ovaj način država pokušava da pomogne mladim ljudima da se školuju na najprestižnijim univerzitetima, a sa druge strane i da ih motiviše da se vrate u zemlju i da u budućnosti doprinesu razvoju zemlje - rekla je Begovićeva.

Ona je dodala da povratak studenata u zemlju, odnosno nakon studija, zavisi od više faktora, ali da je dobar ekosistem gotovo presudan.

 - Ne možete nikoga da naterate niti prisilite da se vrati u zemlju, treba da imate lep i dobar ekosistem da bi ljudi bili i motivisani da se vrate - rekla je ministarka.

Država je, ističe Begovićeva, napravila dva fonda, Fond za inovacionu delatnost i Fond za nauku koji su, kako je rekla kompetitivni i simuliraju ekosistem koji postoji u drugim zemljama.

Miloš Radosavljević, iz Fonda za mlade talente, kaže da se broj stipendista akumulativno povećava.

- Ministarstvo nauke nastavlja tu podršku, upravo zalaganjem ministarke smo zadržali visinu stipendije, i mislim da ćemo u narednim godinama ići i na povećavanje tog iznosa - rekao je Radosavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere