PONOS SRBIJE: Nagrada za naše tri naučnice - iza njih veliki broj naučnih radova (FOTO)

Lj.B.

28. 12. 2022. u 15:02

NAUČNICE dr Jovana Despotović, dr Tijana Milićević i dr Alena Stupar ovogodišnje su dobitnice nacionalanih stipendija "Za žene u nauci".

ПОНОС СРБИЈЕ: Награда за наше три научнице  - иза њих велики број научних радова (ФОТО)

Foto: Vlada Srbije

Sve tri izabrane naučnice ostvarile su velike uspehe u oblastima kojima se bave, usvaršavale su se u zemlji i inostanstvu a iza njih je veliki broj naučnih radova.

Tako se Dr Jovana Despotović sa Biološkog fakulteta u Beogradu bavi molekularnom biologijom kolorektalnog karcinoma, dr Tijana Milićević sa Instituta za fiziku proučava toksične i kancerogene elemente i jedinjenja u uzorcima životne srdine, a dr Alena Stupar sa Naučnog instituta za prehrambene prizvode iz Novog Sada u fokus istraživanja stavila je na primenu različitih savremnenih ekstrakcionih tehnika korišćenjem potpuno bezbednoih "zelenih" rastvarača u cilju izolovanja bioaktivnih komponenti iz biljnih sirovina.

Foto: Vlada Srbije

Ministarka za nauku dr Jelena Begović koja je prisustovala dodeli stipendija u Vladi Srbije rekla je da žene imaju veliki značaj i ulogu u nauci i dodala je da je među dobitnicama ove nagrade na globalnom novou pet dama dobilo Nobelovu nagradu.

Ministarka je istakla da u našoj zemlji u institutima radi 60 odsto žena, da su žene na čelu 11 institituta, a da ih ima 53 odsto na fakultetima.

Sve tri dobitnice nagrade istakle su da im ovo priznanje mnogo znači, a da će novčani deo od pet hiljada evra koji im pripada iskorostiti za nastavak istraživanja u okviru svojih naučnih oblasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?