ČAK 83 VRSTE PTICA, 60 SU RETKE I ZAŠTIĆENE: Kod Kruševca se nalazi retki biser - Najmlađi rezervat prirode u Srbiji (FOTO)

S.BABOVIĆ

19. 12. 2022. u 16:00

SPECIJALNI rezervat prirode “Osredak” kod Kruševca na 246 hektara ima čak 44 biljnih vrsta i 83 vrsta ptica, među kojima 60 retkih zaštićenih.

ЧАК 83 ВРСТЕ ПТИЦА, 60 СУ РЕТКЕ И ЗАШТИЋЕНЕ: Код Крушевца се налази ретки бисер - Најмлађи резерват природе у Србији (ФОТО)

Foto: GU Kruševac

U ovom carstvu neobičnog biljnog i životinjskog sveta, koji se prostire u atarima tri kruševačka sela Kukljin, Bela Voda i Globoder i jednom selu u Trsteniku, Bresno Polje, nalaze se i dva staništa vodozemaca (zelena žaba, krastava žaba, zelena krastava žaba) i gmizavaca (barska kornjača, belouška, ribarica, smuk).

Na spisku značajnih vesta su i sisari, koji su svrstani u kategoriju nacionalnog i međunarodnog statusa zaštite (vidra, zec, divlja mačka, srna, lasica, divlja svinja).

Do 2030. godine rezervatom upravlja JKP Kruševac. Pre nego što je država zaštitila ovaj dragoceni prostor, komunalci su uklonili čak 5.000 kubika otpada i pokosili više od tri hektara nepoželjenih biljnih vrsta. Postavljene su granice područja, edukativne i informativne table. Ulaganja se nastavljaju.

Nadležni u rezervatu planiraju izgradnju osmatračnica za ptice, vizitorskog centra i mnogih drugih sadržaja. “Osredak” ima i veliki potencijal za turistizam, ali izletnički i eko-turizam, kao i turizam posebnih interesa (posmatranje ptica, pešački maratoni, kampovanje, foto-safari). 

U Planu upravljanja rezervatom Osredak 2021-2030 navedeno je da će Kruševac i Vlada Srbije da opredele značajna sredstva u razvoj jednog od svojih najmlađih rezervata: blizu 59 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće