ŠAFRANJIKA UKRAS SUBOTIČKE PEŠČARE: Retki cvet raste samo u Srbiji i Mađarskoj

J. L.

17. 11. 2022. u 16:40

PRE skoro deset godina kada je počela revitalizacija na prostoru Predela izuzetnih odlika Subotička peščara bilo je svega dve hiljade jedinki šafranjike.

ШАФРАЊИКА УКРАС СУБОТИЧКЕ ПЕШЧАРЕ: Ретки цвет расте само у Србији и Мађарској

foto: Tv Subotica

Sada ova strogo zaštićena biljna vrsta  broji oko 100.000 jedinki koje rastu na 142 lokacije.

- Radimo uklanjanje podrasta posle cvetanja, ona u jesenjem peridu mi to čistimo kako bi ona mogla da se ispolji - objašnjavaju u JP "Palić Ludaš" koje upravlja ovim prirodnim dobrom.

Šafranjika je reliktna vrsta koja uspeva samo u Panonskom basenu, odnosno na severu Srbije i južnom delu Mađarske. Cveta u periodu od februara do marta a boja varira od tamno ljubičaste do bledo ljubičaste, a ponegde se mogu videti i beli primerci.

Šafranika je vekovima rasla na ovom području, ali je desetkovana kada je Subotičko-horgoška peščara preorana. „Zahvaljujući“ ljudskom nemaru, prelepi cvet umalo nije nestao.

- Ovo je jako retka vrsta biljke koja voli aluvijalne peskove i tresetnu i humusnu podlogu, ali i ovdašnje tipične klimatske uslove i zato se ne pojavljuje u drugim delovima Vojvodine – objašnjavaju stručnjaci. - Vrsta je zaštićena zakonom, a njeno uništavanje najviše dolazi zbog lošeg gazdovanja staništem, neodržavanjem ekosistema, ali i od prirodnih neprijatelja kao što su divlje svinje. Ljudski faktor je neminovan, mnogi beru prelepe cvetove i odnose ih na pijacu, ali je i to sada kažnjivo.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna