PONOSAN SAM NA NAŠE ORUŽANE SNAGE Predsednik: Samo kažite, koji od pet sporazuma hoćete da poštujete!

Novosti online

12. 12. 2022. u 10:22

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Beogradu vlasnika vinarije Srđana Petrovića iz Velike Hoče, kome su policija i carina prištinskih vlasti zaplenili krajem prošle nedelje gotovo sve proizvedeno vino, oko 42.000 litara, a nakon razgovora odgovarao je na pitanja novinara.

ПОНОСАН САМ НА НАШЕ ОРУЖАНЕ СНАГЕ Председник: Само кажите, који од пет споразума хоћете да поштујете!

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nakon sastanka u četiri oka sa porodicom Petrović, predsednik je odgovarao na pitanja novinara: 

- Danas nisam u stanju da pokažem, ali veoma sam srećan što sam primio porodicu Petrović. Fali Božidar, junak u kolicima koji je čuvao svoju decu i unuke. Više smo govorili o Velikoj Hoči, o tome kako da pomognemo ostanak i opstanak naše omladine. Šta je potrebno još da uložimo, a da nas u tome ne ometaju, dodao je predsednik nakon sastanka.

- Onoliko koliko možemo da pomognemo, mi ćemo to i da uradimo. I kad su im s dugim cevima upali u kuću, oni nisu krili ko su i šta su, svoje poreklo, prezime. 

– Tokom susreta sa Petrovićima video sam neverovatnu snagu i opredeljenost da ostanu da žive u izuzetno teškim uslovima u Velikoj Hoči, zahvalan sam im što čuvaju srpsko ime i prezime u Metohiji – rekao je Vučić.

Srđan Petrović je zahvalio i državi Srbiji, predsedniku i direktoru Kancelarije za KiM, koji je sa njima bio ceo dan u četvrtak, kada im je oduzeto vino.

PONOSAN SAM NA NjIH!

– Gotovo sam zaplakao kad sam video da su pripadnici naših oružanih snaga, čiji sam vrhovni komandant, spremni da izvrše svaki zadatak! Ponosan sam na naše oružane snage, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju posle sastanka s porodicom Petrović iz Velike Hoče.

Što se izjave Berbokove tiče, Vučić je rekao:

– Pa ne dešava se ovo jer je uhapšen Dejan Pantić bez ikakvog razloga. Dan pre toga Kurti je rekao da su detinjaste želje da se formira ZSO. Na dan kada vam kaže da je neko spustio tenzije jer je odložio izbore, a taj dan ste upadali sa specijalcima u OIK. Znali ste da izbora neće biti, već ste hteli da napadate Srbe. Tobož hoćete da odlažete izbore, a upadate.

Ima Popadićeva divna pesma o mišu - predlažem im da je pročitaju, poručio je predsednik Vučić.

-Imam jedno ključno pitanje. Ja ću izneti pet važnih dokumenata, a vi nam pokažite jedan koji hoćete da poštujete, evo samo jedan. Šta hoćete da poštujete, nemojte govoriti da ne želite baš nijedan! Ni jedan jedini od pet! Ja sam bio u šoku da to nisu radili samo nama, to su radili i drugima. Imali smo toliko besanih noći da napravimo Briselski sporazum, a sad puj pike ne važi. Pa da li ste ozbiljni i da onaj koji neće da prihvati vaše uslove, postaje diktator. Evo, koji sporazum oni poštuju, evo kažite mi vi prisutni? 

-Što se Borelja tiče, ne želim da odgovorim, jer se bojim da je ova njegova reakcija posledica napada kad je naglas izgovorio ime krivca.

– Juče smo radili ceo dan, dok nismo dobili uveravanja da neće upadati. Mi molimo da nevine Srbe puste na slobodu. Mi smo pokazali sve fotografije sa dugim cevima… To nemaju ni po jednom pravu. Tražimo samo da uvaže zahteve. Mi imamo sve potrebno, ali nam to nije potrebno – nastavlja Vučić.

Predsednik je potom podsetio na „zločin” iz voza, o kom su svi svetski mediji pričali.

– Nadam se i verujem da ćemo sačuvati mir. Još jedanput pozivam naš narod da ne ugrožavaju Kfor i Euleks, koji žele da njih predstave krivcima – kaže Vučić.

Ja ću za Božić u Hilandar

Divno je naše bratstvo u Hilandaru, dodao je predsednik, govoreći o pomoći Hilandara koja se nudi porodici Petrović, tačniji o donaciji 20.000 litara vina.

– Svi su divni ljudi, i ja se nadam da ću za Božić možda ponovo u Hilandar. Nisam neko ko posti svaki post, ide u crkvu, ali eto, nekako se posebno osećam tamo – rekao je Vučić.

- Molimo ih da uvaže osnovne zahteve i poručujemo da ne želimo nikakve sukobe, dodao je predsednik.

Verujem da ćemo sačuvati mir i daćemo sve od sebe da tako bude. Još jedanput pozivam naš narod da ne ugrožavaju Kfor i Euleks, koji žele da njih predstave krivcima – kaže Vučić.

U četvrtak se očekuje sednica Vlade, kada će vlada doneti odluku za upućivanje pisma komandantu Kfora.

Pitanje za gospodina Petrovića glasilo je šta očekuju u budućnosti:

-Trenutno smo u šoku. Najemotivnije je to sve doživela supruga, ali se nadamo da ćemo sve ovo prebroditi i nastaviti mirno da živimo. Za vašu informaciju, sigurno znate da je Velika Hoča hilandarski Metoh... Gotovo svi manastiri imaju svoju zemlju, vinograde i podrume u Velikoj Hoči. Manastir Dečani ima i podrum i vinograde. Mi samo želimo da nastavimo proizvodnju i živimo od svog rada i truda.

Predsednik se nadovezao i dodao:

- Šta to treba da se desi da provedu čak i svoje sudske odluke, ili najviših sudskih instanci koje znače zemljište važno za manastir Dečane - pa ništa, niko ne može da ih natera. Zato će dobiti viznu liberalizaciju, da ih primaju ko da je Italija zainteresovana za ulazak u EU, a ne Priština. Zbog toga hoće da ih prime i u Savet Evrope, da nas poduče kako to najuspešnija pravna država funkcioniše. 

Nama je bilo teže, jer smo bili nemoćni

- Koliko je vama bilo teško, nama je zbog nemoći bilo još teže... plus Božidar u kolicima, nešto stvarno najpotresnije, rekao je predsednik na samom početku obraćanja.

- Oni ne znaju razlike u tipovima vina, pa izmešali sve... Nego, jesi li ti, Milane, naučio od oca kako se pravi dobro vino? - upitao je predsednik Milana, sina vlasnika vinarije Petrović.

– Hvala što su oni tamo i što ste ih tako vaspitali. Neke smo sitne poklone za vas pripremili. Nemojte da brinete za to što su vam napravili gubitak.

- Nisu imali razumevanja za moju decu, plakala sam, vrištala, ali bili su gluvi - dodala je majka, a predsednik je zamolio da se više ne penje na krov da majku ne sekira, uz osmeh je dodao predsednik.

- Predsedniče, neizmerno Vam hvala na svemu što činite za nas - dodao je Milan drhtavim glasom.

Milane, nemoj više da se penješ na krov, da sekiraš majku, rekao je predsednik sinu Srđana Petrovića, koji se vezao za banderu kako bi odbranio svoje vino koje mu je otela kosovska policija.

- Koliko nam je bilo žao i teško, toliko je svaki Srbin bio ponosan na vas - rekao je predsednik.

Poklon za predsednika

Vučić je od Petrovića dobio na poklon njegovo metohijsko vino, koje je pokazao pred kamerama.

- Moram da vam kažem da sam na poklon dobio metohijsko crveno vino, izvanredno i ovo je jedan od retkih poklona koji mogu da ponesem kući. Ono što je interesantno, što na etiketi stoji KiM, Velika Hoča, naša Srbija, pa im je izgleda to zasmetalo. Vama hvala na ovome, moj otac ima veliku kolekciju vina pa će ovo vino zauzeti posebno mesto u našoj kući u Jajincima, rekao je predsednik i zahvalio ovoj divnoj porodici i zatražio da nakratko ostane nasamo sa porodicom Petrović.

Razgovor Vučića i Petrovića održao se u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Podsetimo, iz vinarije porodice Petrović iz Velike Hoče, policija i carina prištinskih vlasti prošlog četvrtka su zaplenili gotovo sve proizvedeno vino, oko 42.000 litara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (180)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)