UMRLA ZBOG NESREĆNE LJUBAVI: Običaj mladih da na mostu u Vrnjačkoj Banji stave katanac zasniva se na – tužnoj istinitoj priči (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

09. 12. 2022. u 21:30

STARA priča o nesrećnoj ljubavi mlade učiteljice Nade i srpskog oficira Relje odavno je prerasla u legendu. Iz nje je potekao nesvakidašnji običaj mladih u Vrnjačkoj Banji da svoju ljubav „zaključavaju“ katancem na mostu u banjskom parku.

УМРЛА ЗБОГ НЕСРЕЋНЕ ЉУБАВИ: Обичај младих да на мосту у Врњачкој Бањи ставе катанац заснива се на – тужној истинитој причи (ФОТО)

G.Šljivić

Kako legenda kaže, Nada i Relja su se silno zavoleli i jedno drugom obećali. Prvi svetski rat ih je, međutim, razdvojio. Relju je odveo u Grčku, gde se zaljubio u Grkinju. Tamo se potom oženio i ostao da živi. Misleći da će joj se verenik ipak jednog dana vratiti, učiteljica Nada ga je godinama uzalud čekala i tako, tugujući za izgubljenom ljubavi, iskopnela do smrti.

U to vreme je nekako i nastao običaj mladih Vrnjčanki da za metalnu ogradu mosta, omiljenom sastajalištu zaljubljenih parova, „zaključavaju“ svoju ljubav katancima. Ključiće su bacale u reku kako ih ne bi zadesila Nadina nesrećna sudbina.

G.Šljivić

Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji

- Tako je i most dobio naziv Most ljubavi. Tradicija „zaključavanja“ ljubavi, međutim, vremenom je pala u zaborav, ali su je mladi pre nešto više od deceniju i po obnovili - kaže Goran Karavesović iz ovdašnje Turističke organizacije. - Sada mnogi zaljubljeni parovi koji posećuju Vrnjačku Banju dolaze na most da „zaključaju“ ljubav ispisujući svoja imena na katancu i bacajući ključeve u reku.

Tokom jednog od svojih brojnih boravka u Vrnjačkoj Banji, legendu o tragičnoj ljubavi dvoje mladih od ovdašnjih meštana saznala je i naša čuvena pesnikinja Desanka Maksimović i ovekovečila je u svojoj pesmi - „Molitva za ljubav“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (1)

LAŽ VEKA: Kako je govor jednog Amerikanca pre 20 godina promenio budućnost Bliskog istoka