PROFESORKA SE PRIKLJUČUJE POSTUPKU PROTIV NASILNIKA: Posle incidenta u Trsteniku svakoga dana novi napadi na vršnjake i prosvetne radnike

E. V. N.

26. 11. 2022. u 10:30

U TEHNIČKO-saobraćajnoj školi u Vladičinom Hanu u toku polaganja testa za vozače B kategorije, sedamnaestogodišnji učenik trećeg razreda, zgužvao je papir sa zadacima i bacio ga profesoru u lice uputivši mu niz pretnji - potvrđeno je "Novostima" u Višem javnom tužilaštvu.

ПРОФЕСОРКА СЕ ПРИКЉУЧУЈЕ ПОСТУПКУ ПРОТИВ НАСИЛНИКА: После инцидента у Трстенику свакога дана нови напади на вршњаке и просветне раднике

Foto Shutterstock

Po nalogu tužioca obavljen je razgovor sa svim članovima ispitne komisije, a zatraženo je i pribavljanje izveštaja od direktora i pedagoga škole, kao i uzimanje video-zapisa sa sigurnosnih kamera. Naloženo je da se u prisustvu roditelja sasluša učenik, kao i da se o događaju obavesti Centar za socijalni rad u Vladičinom Hanu.

To međutim nije jedini eksces među mladima koji se dogodio u Vranju - u Ekonomsko-trgovinskoj školi učenici prve godine grubo su šutirali jedno drugo, zbog čega je pokrenut vaspitno-disciplinski postupak. Reč je o devojci i mladiću čiji je verbalni sukob pretvoren u međusobno grubo šutiranje.

Jelena Tasić, pedagog škole, kaže da su preduzete sve mere, razgovarano sa decom i roditeljima i biće održan vaspitno-disciplinski postupak jer ovo spada u treći novo nasilja.

- U školi ne postoji tolerancija na nasilje, postupili smo na ovaj način jer su deca već pod pojačanim vaspitnim nadzorom. Neverovatno je što oni na to uopšte ne gledaju kao na nasilje - kaže Jelena Tasić.

Slučaj izmicanja stolice profesorki Tehničke škole u Trsteniku i kažnjavanja odgovornih - dečaka N. Ž. (17), koji je u središtu incidenta, M. M. (18), koji je snimao incident i I.K. (17), koji se ispisao iz škole - međutim, karakterišu različiti pokušaji da se vaspitno-disciplinski postupak minira.

Foto Fejsbuk

Roditelj jednog od učenika, vinovnika incidenta, navodno najavljuje - tužbu protiv škole.

- Imali smo kod učenika I. K. (17), koji je snimao incident u učionici, ispisivanje iz škole dan pre donošenja odluke Nastavničkog veća - navode sagovornici "Novosti". - Za njega je predloženo isključenje, ali je činjenica da će se prema Pravilniku o vaspitno-disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti učenika, predlog ukoliko se usvoji, samo navesti u prevodnici.

Ovom pokušaju vrdanja od kazne, prethodila su još dva slična. Otac maloletnika N. Ž. (17), učenika koji je izmakao stolicu profesorki Mariji Stevanović, priložio je medicinsko mišljenje o psihičkim tegobama svog sina, a potom je obavestio školu da ne može da prisustvuje zasedanju disciplinske komisije, jer mora da bude u bolnici.

- Više javno tužlaštvo već postupa po predmetu, a profesorka je pozvana da odgovori na pitanje da li se priključuje postupku, odgovorila je potvrdno - otkriva izvor "Novosti" iz istrage.

Stručnjaci ističu da će izbacivanje dvojice učenika koji su nasrnuli na profesorku izazvati kod njih još veći revolt prema sredini u kojoj žive i uče. Taj čin će, možda, zaštiti drugu decu i nastavnike, ali će ove đake obeležiti za čitav život. Umesto kazne, njima je bila potrebna psihološka pomoć, a pomoć je bila potrebna i porodicama, jer očigledno je da tu nešto "ne štima".

Foto J. S.

DEČAKA ŠUTIRALA SEDMORICA

UČENIK sedmog razreda osnovne škole "Ivan Gundulić" u Novom Sadu, lakše je povređen u napadu koji se u četvrtak, posle nastave, dogodio van školskog dvorišta. Sedmak je napadnut na ulici u novosadskom naselju Podbara. Policija je obavestila Više javno tužilaštvo.

Kako je ispričala njegova majka, u popodnevnim satima njenog sina je napala grupa od sedmorice dečaka, od kojih šestorica pohađaju srednju školu, a jedan trinaestogodišnji sa sedmakom ide u isti razred.

Prema njenoj izjavi, dečaka su udarali i šutirali u glavu. Na ulici ga je pronašao brat i doveo kući. Dečak je imao podlive i curila mu je krv iz nosa. U Hitnoj pomoći su ustanovili da ima lakše povrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

OBIČAJI I VEROVANJA NA SVETOG SAVU: Jednu boju ne treba nositi, šta treba da urade deca i šta znači ako zagrmi