VELIKO OTKRIĆE ARHEOLOGA U NIŠU: Pronađeno glavno groblje rimskog Naisusa

J. ĆOSIN

26. 10. 2022. u 12:00

ARHEOLOŠKO nalazište u niškom naselju Jagodin mala, na kojem je nedavno otkriveno glavno gradsko groblje antičkog Naisusa, biće sačuvano, a moglo bi da postane i svojevrstan muzej, dok će se investitoru koji je tu planirao izgradnju zgrade pomoći da nađe drugu parcelu na kojoj može završiti gradnju višespratnice.

ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ АРХЕОЛОГА У НИШУ: Пронађено главно гробље римског Наисуса

Foto J. Ćosin

Ovo je najavila Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša, posle obilaska ovog važnog lokaliteta. Reč je o velikom otkriću - ranohrišćanskoj nekropoli sa više od 100 grobova iz 4. i 5. veka naše ere, pronađenih na oko 500 kvadratnih metara u naselju Jagodin mala tokom arheoloških ispitivanja i prikupljanja podataka kojim bi se odredilo da li i pod kojim uslovima radove može da izvede jedna niška firma koja je tu planirala izgradnju.

Toliki broj otkrivenih grobnica iznenadio je čak i arheologe koji su radili istraživanja, a sada ostaje pitanje kakva je njihova dalja sudbina, budući da je investitor ovde planirao izgradnju zgrade.

Ranohrišćanske grobnice iz 4. i 5. veka, Foto J. Ćosin

Čelnici grada Niša posetili su parcelu u Jagodin mali i tom prilikom istakli da će naći rešenje da svi budu zadovoljni, a da se sačuva istorijsko blago Niša i Srbije. Kao jedno od najboljih rešenja, Grad vidi u otkupljivanju tog dela parcele, a da investitoru pomogne da nađe drugu parcelu za gradnju.

Foto J. Ćosin

- S obzirom na to da je mnogo skupo da se to što je pronađeno premešta na novu lokaciju, jer treba imati novca i za izmeštanje i za novu lokaciju, a nemamo ga u ovom trenutku, najrealnije rešenje je da Grad taj deo zaštiti, da uradimo eksproprijaciju, kao i da pomognemo investitoru da pronađe drugu lokaciju. S druge strane, lokalitet bi postao muzej na otvorenom. Sve što je u skladu sa zakonom i dok investitori to poštuju, mi možemo da se dogovaramo i da radimo u interesu Grada Niša, Srbije i naših ljudi - rekla je Sotirovski.

Glavna urbanistkinja Grada Niša Tanja Obradović kaže da se pretpostavljalo da se na tom području ispod zemljišta nalazi veliko arheološko nalazište, ali da je planskim dokumentima, za veći deo tog zemljišta, predviđena gradnja.

- Kada smo gledali urbanistički projekat, mi smo imali uslove Zavoda za zaštitu spomenika. U njima nigde nije pisalo da je zabranjena gradnja na toj teritoriji, nego su postojali uslovi da je obavezno prisustvo arheologa prilikom izvođenja radova i da se, ukoliko se otkrije nalazište, stane sa radovima kako bi se preduzele odgovarajuće mere prema Zakonu o kulturnim dobrima. To je u ovom slučaju i učinjeno. Nigde nije pisalo da je zabranjena gradnja na toj teritoriji i Grad želi da uđe u postupak otkupa parcele. Tu postoje zakonske i pravne stvari koje se moraju rešite pre tog čina - rekla je ona.

Dragana Sotirovski, Foto Tanjug

PROMENjEN PRAVNI STATUS

ČITAVO naselje Jagodin mala leži na ranohrišćanskim grobnicama i materijalnim tragovima s početka petog veka. Budući da je arheološko nalazište i glavna nekropola Naisusa, početkom godine promenjen je pravni status ovog lokaliteta, pa je pre početka izgradnje na ovoj teritoriji neophodno sprovesti arheološka istraživanja, kako bi se propisali uslovi i dozvole za izgradnju.

BONUS VIDEO

KNEZ MILOŠ JE ODAVDE OBJAVIO SLOBODU: U porti Saborne crkve čulo se vekovima zabranjeno zvono

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri