RECEPTI IGUMANA JAKOVA IZ KRUŠEVCA: Očistite zglobove po ruskoj narodnoj tradiciji

S. BABOVIĆ

25. 10. 2022. u 17:00

KAKO sprečiti i zalečiti bol i krckanje u zglobovima, odgovor je na koji već dugo tragaju i lekari i pacijenti. Iguman Jakov iz Makrešana kod Kruševca ponudio je prirodno rešenje : čišćenje zglobova po ruskoj narodnoj tradiciji.

РЕЦЕПТИ ИГУМАНА ЈАКОВА ИЗ КРУШЕВЦА: Очистите зглобове по руској народној традицији

Foto:S.Babović

Njegova “Božija apoteka”, prevedena i priređenja edicija, već duže od 10 godina je hit među vernicima, koji bi da se reše otoka ili slabije pokretljivosti potkolenica,         ali i među onima, koji bi da spreče te pojave.

-Oboljenja zglobova, taloženje soli u njima, nastaje lagano i treba ga sprečiti u početnim fazama - ispričao je za “Novosti” iguman Jakov Simić, koji se godnama bavi fitoterapijom. - Tegobe su poznate mnogim ljudima srednjeg i starijeg uzrasta,                  a kao uzrok ovim pojavama navodi se nataložena so.

ZAMONAŠEN U HILANDARU, KOD KRUŠEVCA POSADIO BAŠTU

IGUMAN Jakov Simić je napravio pravo malo čudo od obnove manastira Svetog Jovana na Svetoj Mojsiinjskoj Gori, nedaleko od Kruševca.To je jedan od najmanjih sačuvanih bogomolja na ovom svetom mestu, za koje predanje govori da je u vreme Sinaita u 14.veku imalo čak 77 crkava i crkvišta. Otac Jakov, zamonašen na Svetoj Gori, u manastiru Hilandar, stigao je u Makrešane pre 12 godina.Manastir nije imao ni vodu ni struju. Danas je jedan od najpopularnih odredišta za vernike.

Evo šta nam donosi “Božja apoteka”, koja za čišćenje zglobova preporučuje niz prirodnih namirnica, zajedno sa konkretnim koracima u primeni ove terapije:

ČIŠĆENjE LOVOROVIM LISTOM

Prvog dana sipati ujutro u emajlirani lonac sa dobrim poklopcem 25 -30 lovorovih listova i preliti sa 1,5 - 2 čaše prokuvane vode. Ostaviti da vri 5 minuta.                      Zatim skinuti lonac sa vatre i brzo sipati sadržaj u termos, te ostaviti da odstoji 3 - 8 sati. Potom procediti kroz gazu. Piti toplo u nevelikim gutljajima, tokom dana.           Ishrana tokom čišćenja treba da bude strogo vegetarijanska, alkohol je zabranjen.        Tako raditi drugi i treći dan. Pojava čestog mokrenja ne treba plaši, jer se soli intenzivno rastvaraju i nadražuju bešiku. Posle nedelju dana čišćenje se može ponoviti. Sledeći tretman između 6 – 12 meseci.

ČIŠĆENjE NAPITKOM OD KROMPIRA

Ovaj metod dobro čisti zglobove i otklanja upale pri artritisima i poliartritisima. Priprema napitka od krompira : jedan kilogram neoljuštenog krompira dobro prati, izrezati zajedno sa kožom na sitne delove, preliti sa tri litra prokuvane vode           (posudu treba da bude bez pene, da ne dospeju u organizam druge soli), kuvati na tihoj vatri. posle sipanja vode oko 80 minuta, zatim ocediti, pa procediti. Napitak se sprema bez soli. Može se piti tri puta dnevno, po 1-2 čaše tokom 40 dana. Prilikom uzimanja hrane, tokom tretmana je potrebno pridržavati se principa posebne ishrane                    ili preći na vegeterijansku.

ČIŠĆENjE UZ POMOĆ SEMENKI LANA

Uzeti jednu čašu (200 grama) semena lana, preliti sa tri litra izvorske vode, pustiti da prokuva i potom na vodenoj pari lagano grejati dva sata. Od spremljenog napitka odvojiti semenje lana. Piti tri dana po jedan litar dnevno. Lečenje traje 18 dana. Od semena lana koje je ostalo prilikom spremanja napitka, prave se obloge sa voštanim papirom i stavljaju na zglobove i povezuju se zavojima. Obloge su efikasne kod arstritisa, artroze, a nestaju bolovi i žigovi u zglobovima. Tokom tretmana treba biti umeren u jelu.

BONUS VIDEO

U SRBIJI NAPISANA I ISTORIJA I ROMAN: Ovde je poginuo grof Vronski iz "Ane Karenjine"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri