ZNATE LI ŠTA JE VURDA ILI URDA? Specijalitet dolazi sa juga Srbije, a evo kako se pravi

V. ĆIRIĆ

21. 10. 2022. u 16:39

VURDA je neka vrsta nusproizvoda koji nastaje prilikom prerade mleka u sir. U ovom kraju se ne pravi kajmak, pa se prilikom izrade sira mleko ne kuva. Drugim rečima prave se sirevi od neobranog, masnog mleka. U drugim delovima Srbije naziva se još i urda.

ЗНАТЕ ЛИ ШТА ЈЕ ВУРДА ИЛИ УРДА? Специјалитет долази са југа Србије, а ево како се прави

V.Ć.

Kada se mleko podsiri, rekle su nam pojedine  starije žene, prilikom ceđenja ostaje surutka koja je poslednjih godina postala i neka vrsta pomoćnog lekovitog sredstva za razne kožne bolesti ili za regeneraciju jetre.

Kuvanjem te surutke dobija se vurda koja se kasnije posoli. U novije vreme ima i domaćica koje vurdom nazivaju gusto ceđeno mleko koje se sprema u kombinaciji sa paprikom.  Vurda je poslednji proizvod  koji nastaje prilikom prerade mleka.

Podsetimo, u Babušnici se prvog dana predstojećeg vikenda, održava deseta gastronomsko-turistička manifestacije "Vurdijada". Reč je o narodnoj svetkovini na kojoj će biti predstavljeni lokalni proizvodi od mleka, pre svega paprika u vurdi i drugi specijaliteti karakteristični za ovaj kraj.

BONUS VIDEO - "JOŠ SE TRESEM, SVUDA U ZGRADI JE KRV": Stanari zgrade u Nišu uznemireni nakon ranjavanja policajca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)