FRESKA ĆELAVOG ISUSA NALAZI SE U PIROTSKOM SELU: Prema procenama istoričara nastala je u 13. veku

V.Ć.

20. 10. 2022. u 14:57 >> 15:31

STARA planina obiluje prirodnim lepotama, ali i kulturno-istorijskim i verskim znamenitostima, poput freske ćelavog Isusa u pećinskoj crkvi Svetih Petra i Pavla u pirotskom selu Rsovci.

ФРЕСКА ЋЕЛАВОГ ИСУСА НАЛАЗИ СЕ У ПИРОТСКОМ СЕЛУ: Према проценама историчара настала је у 13. веку

V.Ć.

Prema procenama istoričara umetnosti i freskoslikara, ova jedinstvena freska koja se nalazi na severoistočnom delu pećinu, blizu kamenog svoda, nastala je u 13. veku i pravi je biser freskoslikarstva.

Pretpostavlja se da su je radili isposnici sa Sinaja. Isus je prikazan kao mladenac, odnosno mlad i bez kose - ćelav.

Pećinska crkva i sama freska poslednjih godina su u centru pažnje mnogobrojnih izletnika i turista koji pohode ovaj kraj. Minulih decenija, tačnije godina, ovo ostvarenje je restaurirao i konzervirao čuveni kopista Narodnog muzeja iz Beograda Časlav Colić, koji je poreklom iz pirotskog sela Jalbotina.

Prema rečima istoričarke umetnosti u Pirotu Radmile Vlatković, ovo je jedinstvena predstava, odnosno ostvarenje nepoznatih autora na kome je Isus prikazan kao mladenac bez kose.

 Pre petnaestak godina, u podnožju brda Kamik, na desnoj obali Visočice, gde se nalazi pomenuta pećinska crkva, otkrivena je i stara nekropola.

BONUS VIDEO - TRI DEČAKA OSTALA BEZ RODITELjA: U Batočini, ispred kuće, nastradao samohrani otac Saša Kostadinović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!