KRALJICA IGRE POD OBRUČIMA: Marija Veger Demšar, najbolja košarkašica svih vremena sa jugoslovenskih prostora

S. B.

06. 10. 2022. u 08:35

PROLAZE dani, ređamo godine", moj životni moto uvek je bio namera da prkosim vremenu, ali ostavilo je traga. Pokušavam da izbegavam prošlost i da se usredsredim samo na lepe stvari.

КРАЉИЦА ИГРЕ ПОД ОБРУЧИМА: Марија Вегер Демшар, најбоља кошаркашица свих времена са југословенских простора

Foto privatna arhiva

Verujem u bolje sutra. Ne dam se. Jaka sam, a najveća podrška mi je sin Ladislav.

Tako, u dahu, govori Marija Veger Demšar (75), naša najbolja i jedna od najuspešnijih evropskih košarkašica svih vremena, koja penzionerske dane provodi u njenom rodnom Novom Sadu.

Ona je tokom briljantne sportske karijere, od sredine šezdesetih do kraja sedamdesetih godina prošlog veka, bila neprikosnovena u igri pod obručima na svim meridijanima.

Foto S. B.

Epitet "kraljica igre" stekla je ostvarivši do sada neprevaziđene rezultate. U reprezentativnom dresu na utakmici je ubacila neverovatna 43 poena i taj rekord traje do danas. Kao članica Vojvodine, osvojila je dve titule državnog prvaka i čak sedam sezona bila najpreciznija košarkašica šampionata. Uzdanica reprezentacije Jugoslavije, čitavu dekadu obeležila je osvajanjem dve srebrne i bronzanom medaljom, a na 54 utakmice postigla je 939 poena. Dva puta bila je prvi strelac evropskih šampionata. U Holandiji je 1970. godine, na dve utakmice, postigla po 40 poena, i sa reprezentacijom osvojila bronzu. Od najdražeg dresa se oprostila 1978. godine, srebrnom medaljom na Evropskom prvenstvu u Poljskoj.

- Živim mirno, penzionerski, izbegavam stres i sve što me uznemirava. Ceo dan mi je programiran. Dva puta dnevno je obavezna šetnja, idem u nabavku, redovno kuvam i hranim se zdravo, a uveče za relaks, lagana muzika, ukrštene reči, a na televiziji gledam kviz i emisije o životinjama - priča Marija.

Foto privatna arhiva

Kovid-režim i izolacija, kako Marija ističe, uticalisu i na njeno zdravlje.

- Sve nas je pogodila epidemija, ali sada je bitno ostati u željenom, laganom ritmu, usporiti i ne odustajati. Hobi su mi svakodnevne obaveze, koje svaka žena ima. Sve sama radim, spremam, perem, održavam stan, ali najvažnije je da mi sin svakodnevno dolazi.

Samoću teško podnosim, jer sam uvek bila u društvu. Sada su svi u svojim ljušturama, svako ima svoje probleme, ne želi da se opterećuje tuđim. Ipak, na život uvek gledam samo pozitivno.

Foto privatna arhiva

Legendarna košarkašica prati dešavanja i na sportskim kanalima, a mečeve Novaka Đokovića ne propušta.

- Navijam za Marinu i naše košarkašice i skidam im kapu. Jer, zaslužuju sve čestitke, kao i naše odbojkašice. Divne su naše devojke. Kada je o Noletu reč, zna se. Kada igra, uvek sam, kao i svi, pred televizorom. Bruka i sramota za svet i Australiju šta su mu uradili. Pa on je čovek, humanitarac, sportista... kakav se samo poželeti može, a kroz šta je sve morao da prođe i da sve prevaziđe. Dala bih mu ceo svet - poručila je Marija.

Foto S. B.

TRI PUTA U TIMU EVROPE

MARIJA Veger Demšar je tokom karijere, dve sezone igrala u ekipi šampiona Italije, San Đovani u Milanu. Tri puta je nastupala za selekciju Evrope, a 1978. godine, kada je završavala igračku karijeru, bila ja kapiten reprezentacije Starog kontinenta.

Nosilac je nagrade punoletstva Novog Sada 1965, Majske nagrade Srbije 1970, Oktobarske Novog Sada 1971. i Spartakove 1978. godine. Zlatna značka Košarkaškog saveza Srbije uručena joj je 2008.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!