BABE UČE STRPLJENJU, A MAME VASPITAVAJU: Uticaj starijih na odrastanje dece ima pozitivne i neželjene efekte, ali roditelji su ti koji odlučuju

J. MILOVIĆ

25. 08. 2022. u 11:18

NjIHOVA ljubav je bezuslovna. Uvek imaju vremena i strpljenja. Beskonačna pažnja je drugo ime za njih. Za najmlađe su rame za plakanje, podrška za sitne ludosti, oslonac u svim nevoljama.

БАБЕ УЧЕ СТРПЉЕЊУ, А МАМЕ ВАСПИТАВАЈУ: Утицај старијих на одрастање деце има позитивне и нежељене ефекте, али родитељи су ти који одлучују

Foto Shutterstock

Kako je vaspitanje veoma složen i zahtevan zadatak, pored roditeljske, važan značaj na formiranje i razvoj ličnosti dece imaju upravo bake i deke. Ne postoji određen kalup za vaspitanje, ali neophodno je da uloge budu jasno definisane, tako da roditelji budu ključni nosioci odgajanja dece, kako za "Novosti" kaže školski pedagog Marina Todić.

- Bake i deke jesu od velikog značaja, ali njihova osnovna uloga je da deci pruže ljubav, da ih maze, igraju se i šetaju sa njima, ukazuju na tradicionalne vrednosti, pričaju priče, ali roditelji su ti koji uče decu - ističe Todićeva.

- Uglavnom, oni sa unucima doživljavaju drugo detinjstvo.

U sve većem broju slučajeva, uživaju u onim stvarima za koje nisu imali vremena sa svojom decom. Često takva ponašanja dovode do prekomerne popustljivosti i pomeranja granica u vaspitanju. Ukoliko stariji ne poštuju i ne prate zahteve koje roditelji postavljaju deci, dozvoljavaju ono što su im mame i tate zabranili, to će i te kako doprineti rušenju autoriteta.

Poseban način tretiranja najmlađih, drugačije provođenje vremena, posebna pažnja i toplina, bezuslovno udovoljavanje njihovim željama, sigurno da za decu predstavljaju nešto posebno i drugačije. Ali, to nosi sa sobom i brojne neželjene efekte koji se odražavaju na razvoj deteta.

- Popuštanje od strane starijih uglavnom se dešava nesvesno, pre svega iz prevelike ljubavi i uživanja u odrastanju unučića. Retko su strogi prema njima i jako često su im njihovi nestašluci zanimljivi i to ih zabavlja. Kada takvo ponašanje preraste u preteranu popustljivost, to može da proizvede poremećaj u odnosima roditelja i baka i deka, jer deca na takav način primaju poruke koje su im dvosmislene i zbunjujuće. Takođe, može prouzrokovati rušenje autoriteta i stvoriti neposlušno dete - naglašava naša sagovornica.

Pored negativnog uticaja, treba naglasiti niz pozitivnih aspekata rasta uz bake i deke, koji zauzimaju posebno mesto u životima mališana. Godine provedene sa njima mogu naučiti decu koliko su važne porodične vrednosti, kao i strpljenje, lepi maniri, tolerancija. U životu dece oni su značajan emotivni oslonac i iz njihovih dogodovština svašta može da nauči.

Kada su deca mala, udovoljavanje njihovim željama doprinosi jakoj privrženosti i doživljavaju uloge zaštitnika od roditelja. Značajna razlika u promeni odnošenja prema najstarijim prisutna je u periodu adolescencije, prema rečima sagovornice.

- Pri odrastanju, naročito u adolescentskoj dobi, taj se odnos menja. Dolazi do promena interesovanja, nesporazuma, smanjuje se posvećenost prema starijim članovima porodice, što se pravda nedostatkom vremena, pa se bake i deke osećaju zapostavljeno. Bez obzira na stanja kroz koja deca prilikom sazrevanja prolaze, generacijski jaz, nerazumevanje, stariji su jako važni za zdrav razvoj najmlađih i sigurni oslanac za sve nedaće.

- Kupili su nam prvi bicikl, platili časove plesa i plivanja, pevali najlepše pesmice, pričali nama najdraže bajke, umirivali čarobnim štapićem. U njihovom domu se igramo brašnom, mesimo kolače, kod njih je sve dozvoljeno, to su bake i deke - ističe Todićeva.

SVE U DOGOVORU SA RODITELjIMA

Mnoge babe i dede nisu "onlajn", ali ima i onih koji su aktivni na društvenim mrežama.

Oni treba da vode računa da ne objavljuju fotografije koje sami unuci ili njihovi roditelji ne bi želeli da budu javno vidljive, kao i da se ne ponašaju nametljivo. Ne bi trebalo da predlažu imena za bebu, pošto je to lična stvar roditelja i njihov ukus ne bi trebalo da utiče na ovu odluku.

Kupovina velikih poklona bez dogovora sa roditeljima, poput tableta, telefona ili automobila za odraslog unuka, takođe nije preporučljiva, a ne bi smeli da nameću svoja verovanja unucima, odnosno moraju da se uzdrže od nametanja sopstvenih političkih i religijskih stavova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)