OBJAVLJENA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA MESECA: Meteorolog najavio kišni period - ali i novo otopljenje

Novosti onlajn

25. 09. 2022. u 22:43

METEOROLOG Marko Čubrilo je na svom Fejsbuk profilu najavio kakvo nas vreme očekuje do kraja septembra i najavio je nov nestabilan kišni period.

ОБЈАВЉЕНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ДО КРАЈА МЕСЕЦА: Метеоролог најавио кишни период - али и ново отопљење

Foto: D. Balšić

- U prvom delu sledeće nedelje promenjljivo oblačno i nestabilno uz čestu pojavu kiše i pljuskova. Padavine neće biti stalne i dolazeće u naletima kada osim kiše može biti i grmljavinskih pljuskova, koji sutra posle podne ponegde mogu biti i vrlo jaki.

S obzirom da će najveći deo tih padavina biti konvektivnog porekla njihov raspred će biti dosta neujednačem te od toga i stoje velike razlike u proceni akumulirane količine kiše, ali generalno gledano jug, jugozapad, zapad i severozapad regiona bi trebalo dobiti najviše, a istok najmanje količine uz velike razlike na malom prostoru - piše Čubrilo i dodaje:

- Maksimumi bez većeg kolebanja i uglavnom oko proseka za ovaj deo godine, od +17 do +23 stepena Celzijsa. Vetar će prvo biti južni, a od utorka u okretanju na zapadni i severozapadni.

On navodi i da će oko narednog četvrtka biti na kratko stabilnije, ali bi već u petak posle podne bi moglo doći do premeštanja još jednog, hladnog, fronta koji bi nam doneo pogoršanje, kišu, pljuskove i manje zahlađenje.

- Početkom oktobra bi mogla uslediti strabilizacija uz jačanje anticiklona i maksimumi bi na kratko ponegde mogli dostizati i oko +25 stepeni Celzijusa. Međutim, dugoročno gledan, modeli nisu skloni nekom dužem periodu suvog i toplog vremena i već oko 05.10. stoji signal za moguće izmeštanje anticiklona ka severozapadu Evrope što bi ka nama po njegovoj istočnoj periferiji moglo pokrenuti novo relativno hladno vazdušno strujanje - objašnjava meteorolog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)