PRAVO JESENJE VREME STIŽE U SRBIJU: Gotovo je sa letnjim temperaturama - meteorolog najavio kada će pasti prvi sneg

Novosti onlajn

14. 09. 2022. u 12:09

SA SEVERA Afrike, preko Mediterana, pristiže veoma topla vazdušna masa, zbog čega je Srbija od danas pod uticajem termičkog grebena na visini, zbog čega će u sredu biti osetno toplije.

ПРАВО ЈЕСЕЊЕ ВРЕМЕ СТИЖЕ У СРБИЈУ: Готово је са летњим температурама - метеоролог најавио када ће пасти први снег

Foto: A. Stevanović/Depositphotos

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da će vreme danas biti pretežno sunčano, uz pojačanje jugozapadnog vetra, koji će biti fenskog efekta.

Maksimalna temperatura biće od 28 do 32°C, u Beogradu do 31°C, dok je jutros u Sjenici bilo 3°C, a u pojedinim gradovima Srbije 8°C.

- U četvrtak će se iznad našeg područja i dalje prostirati greben sa jugozapad, ali će sve više jačati snažan ciklon sa severa Evrope. Počeće narušavanje grebena nad našim područjem. To će se ogledati u tome da će u četvrtak doći do pada geopotencijala i vazdušnog pritiska i povećanje srednje i visoke oblačnosti, a očekuje se i dalje pojačanje jugozapadnog vetra, koji će neretko biti i veoma jak, naročito u brdsko-planinskim predelima Srbije - kaže Đurić.

Pred kraj dana i tokom noći na severu Srbije očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom, uglavnom na području Vojvodine.

Foto: Jutjub printskrin/The Relaxed Guy

U petak će hladni front u sklopu ciklona sa severa stići već tokom jutra i prepodneva do Vojvodine, pa će to u petak biti najsvežije područje Srbije, a očekuje se i severozapadno strujanje. Istovremeno, ispred hladnog fronta i dalje se očekuje jugozapadno strujanje, uz veoma toplo vreme, pa će u ostalim predelima Srbije i dalje biti veoma toplo.

U petak se na severu i na zapadu Srbije pljuskovi sa grmljavinom očekuju tokom celog dana, u centralnim predelima lokalno, dok će na jugu i na istoku ostati i dalje suvo. Maksimalna temperatura biće od 22°C na severozapadu do 32°C na istoku i jugoistoku Srbije.

- U petak se zbog toga što će osetno hladnija vazdušna masa sa severa pristizati na naše pregrejano tlo, očekuju burni atmosferski procesi, pa će biti uslova i za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. U subotu se očekuje premeštanje hladnog fronta i preko ostalih predela Srbije, pa će u Srbiji biti umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, dok se u južnim i centralnim predelima očekuju i grmljavinske oluje - kaže Đurić.

U nedelju se u Srbiji očekuje pravi jesenji dan. Uz severozapadni vetar, maksimalna temperatura biće od 15 do 19°C, a biće pretežno oblačno sa kišom.

Zbog jačanja grebena sa severozapada i zapada i zbog porasta vazdušnog pritiska, krajem dana očekuje se razvedravanje.

U ponedeljak ujutro biće vedro i veoma hladno, ponegde sa maglom ili niskom oblačnošću. Pre podne pretežno sunčano, a posle podne sa severozapada se očekuje novo naoblačenje sa kišom. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar, a maksimalna temperatura biće od 15 do 20°C.

- Prema trenutnim prognozama, sredinom sledeće sedmice u Srbiji se očekuje pravo jesenje i kišovito vreme, uz jutarnje temperature od 8 do 10°C i maksimalne dnevne od 10 do 15°C. I dok kod nas bude padala kiša, u Alpima, i to na nižim visinama, očekuje se prvi sneg ove sezone, a prve pahulje očekuju se i u Dinaridima od Slovenije do Bosne iznad 2000 metara nadmorske visine, kao i na Karpatima, dok će planine u Srbiji i dalje čekati na svoj prvi sneg – kaže meteorolog i ističe da se postepena stabilizacija vremena očekuje od 22. septembra, tako da bi oko 25. septembra bilo stabilno, suvo i sunčano, uz maksimalne temperature oko 20°C, ali će jutra biti hladna, uz temperature ispod 10°C.

- Pred kraj septembra očekuje se novo zahlađenje sa kišom - poručuje meteorolog. 

BONUS VIDEO: 

SA NEBA DOSKOČILI U LjUDSKA SRCA: Veterani iz 63. padobranske brigade ugostili kolege iz regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća