MALI VIRTUOZ NA FLAUTI: Talentovana Đurđija Todorović, đak je generacije Muzičke škole u Paraćinu i dobitnik mnogih priznanja

Z. RAŠIĆ

13. 08. 2022. u 12:15

KO sluša i posmatra Đurđiju Todorović (15) iz Paraćina dok svira flautu, ne može da ne primeti da lepa riđokosa devojčica liči na svoj instrument.

МАЛИ ВИРТУОЗ НА ФЛАУТИ: Талентована Ђурђија Тодоровић, ђак је генерације Музичке школе у Параћину и добитник многих признања

Foto: Z. Rašić

Tanane su, po izgledu, i Đurđija i flauta, ali su posebni tonovi koje Đurđija "proizvodi" dok svira, a prelepo ju je čuti i kada govori ili peva.

Ova mlada Paraćinka ponela je nedavno titulu đaka generacije Osnovne muzičke škole "Milenko Živković" u svom gradu. Završila je šestogodišnje školovanje za flautu, a u isto vreme i OŠ "Radoje Domanović". Odlučila je da muzika bude njen životni poziv, položila je prijemni ispit i srednje obrazovanje nastavlja u Muzičkoj školi "Dr Miloje Milojević" u Kragujevcu,sa još samo tri vršnjakinje koje sviraju flautu.

Foto: Z. Rašić

- Već uvežbavam kompozicije koje mi je preporučila profesorka Snežana Kovačević u čijoj ću biti klasi. Flautu sviram svakog dana bar sat i po do dva. Dok sam išla ovde u muzičku, kod kuće sam uvežbavala školski program i svirala tonske vežbe, a za vreme raspusta nove kompozicije. Posle srednje, studiraću flautu jer želim da budem nastavnica ili profesorka - priča nam Đurđija.

Pokazuje nam svoj instrument i brojne diplome i nagrade sa različitih takmičenja, republičkih i internacionalnih.

U pripremni razred ovdašnje muzičke škole upisala se sa osam godina, a u prvi razred flaute krenula je sa devet. Prva želja joj je bila klavir. Zatim se dvoumila između violine i flaute, a potom je duvački instrument "ukrao" svu njenu ljubav. Talenat i svakodnevna vežba odmah su dali rezultate, pa su desetine priznanja počela da se nižu.

Prve nagrade donela je sa takmičenja "Mladi virtuoz" u Beogradu, sa 63. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije, Memorijala "Kosta Manojlović" u Smederevskoj Palanci, sa internacionalnog festivala "Sirmijum" u Sremskoj Mitrovici... Osvojila je pobednički pehar na međunarodnom festivalu "Muzičko proleće" u Smederevu. Ove godine, kada je i proglašena đakom generacije, blistala je na čuvenom takmičenju "Davorin Jenko" u Beogradu, na Međunarodnim susretima flautista u Valjevu i ponovo u Sremskoj Mitrovici.

Foto: Z. Rašić

Gde god da je svirala, Đurđija je promovisala flautu i svoju muzičku školu. Prisećajući se ljubavi "na drugi pogled" prema flauti, mlada sagovornica "Novosti" kaže da su, u prvom razredu, za nju morali posebno da prilagode školski instrument.

- Flauta je bila velika, a ja mala, nisam mogla da je obuhvatim. Prvo sam vežbala samo "na glavi" instrumenta, dok nisam naučila kako pravilno da duvam i dobijem ton. A druge tajne kvalitetnog sviranja nema, sve je stvar ljubavi i dugotrajne vežbe - kaže Đurđija.

HOĆE DA USAVRŠAVA I PEVANjE

OSIM što izuzetno svira, Đurđija ima prepoznatljiv glas koji je sama uvežbavala jer se u muzičkoj školi opredelila za orkestar, a ne za hor. Njene sjajne glasovne mogućnosti nisu ostale neprimećene, pa je više puta pevala u pozorištu i na drugim mestima povodom različitih kulturnih događaja. Posebno voli etno-muziku. Zato će pevanje nastaviti da usavršava bez obzira što se i u srednjoj školi opredelila za instrument.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni