DEKAN SMENJEN ZBOG SARADNJE SA RUSIJOM: Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu dužnosti juče razrešen prof. dr Branislav Ristivojević

Lj. BEGENIŠIĆ

08. 07. 2022. u 08:23

ZBOG odnosa prema Ruskoj Federaciji i saradnje sa ovom državom - pala je prva žrtva u visokom obrazovanju.

ДЕКАН СМЕЊЕН ЗБОГ САРАДЊЕ СА РУСИЈОМ: На Правном факултету Универзитета у Новом Саду дужности јуче разрешен проф. др Бранислав Ристивојевић

Branislav Ristivojević, Foto N. Karlić

Dužnosti je razrešen dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Branislav Ristivojević, jer je dozvolio da studenti odu u rusku ambasadu u Beogradu i raspitaju se da li postoji mogućnost stipendiranja i odlaska u tu državu. Za smenu Ristivojevića glasala je većina članova Naučno-nastavnog veća i Saveta Pravnog fakulteta.

- Smenjen sam jer sam želeo da uspostavim saradnju s Ruskom Federacijom u oblasti obrazovanja - rekao je za naš list sada već bivši dekan.

- Ja sam to odobrio, jer sarađujemo sa svima, uključujući i Nemačku. Moju smenu inicirali su profesori koji hoće da uvedu sankcije Rusiji.

A u zahtevu za njegovu smenu koju su, kako navode izvori "Novosti", inicirao profesor Dragan Milkov, predsednik Saveta fakulteta, navodi se da je Ristivojević donosio odluke samovoljno, da je funkciju "koristio za ostvarivanje političkih ciljeva" i da je nenamenski trošio sredstva.

U zahtevu su naveli da je Ristivojević "o trošku fakulteta" vodio studente u posetu Ambasadi Rusije u Beogradu, bez odluke organa fakulteta.

- Bez odluke organa fakulteta, u veoma osetljivom trenutku, a prenebregavajući odredbe Zakona o visokom obrazovanju o zabrani političkog delovanja na univerzitetu, dekan je nakon početka sukoba u Ukrajini organizovao i o trošku fakulteta finansirao odlazak grupe studenata fakulteta u posetu Ambasadi Rusije, koja se može protumačiti kao politička podrška Rusiji u ovom sukobu, a koja svakako ne predstavlja bilo kakav vid naučne ili obrazovne saradnje - navodi se u zahtevu.

Pravni fakultet, Foto N. Karlić

Dodaje se da je informaciju o tome hteo da objavi i na internetstranici fakulteta i da je pretio urednici sajta da će je smeniti ukoliko to ne objavi.

Ističe se da je nakon toga pozvao i primio predstavnike Ambasade Rusije na fakultetu.

Zamereno mu je i što je, na molbu studenata, takmičenje u besedništvu održano na Zlatiboru, a ne u Novom Sadu.

Od najbližih saradnika Ristivojevića iz uprave fakulteta, za njegovu smenu glasali su Gordana Drakić, prodekan za nauku i Bojan Tubić, prodekan za saradnju sa inostranstvom, dok ga je podržao prodekan za finansije Slobodan Orlović.

Istovremeno, Miloš Jovanović, predsednik Nove demokratske stranke Srbije, čiji je Ristovojević funkcioner, izjavio je da je razlog za pokretanje inicijative za smenu dekana "nečuven i skandalozan".

On je istakao da je nekoliko profesora tog fakulteta pokrenulo smenu dekana, jer je on pokušao da ostvari akademsko-obrazovnu saradnju Pravnog fakulteta sa Ruskom Federacijom. Jovanović je pozvao akademsku zajednicu da se stavi van tokova politike.

- Ono što je Ristivojević uradio nije ništa drugo nego briga za dobrobit studenata i fakulteta kojim rukovodi - ocenio je Jovanović, koji skreće pažnju na to da imamo akademsku saradnju sa svim državama sveta, uključujući i države koje su priznale secesiju naše južne pokrajine.

Inače, Ristivojević je podneo krivičnu prijavu protiv profesora Dragana Milkova, jer je neovlašćeno stavio pečat na zahtev za smenu, kao predsednik Saveta fakulteta.

JOVANOVIĆ: TOTALITARNO PONAŠANjE

MILOŠ Jovanović, lider NDSS, ocenio je da predlog za smenu Branislava Ristivojevića na neki način polako, ali sigurno, uvlači potpuno totalitarno ponašanje u našu državu.

On je podsetio da Srbija nije uvela sankcije Rusiji i dodao da se sankcije, sve i kada bi se "nekom zlom prilikom i uvele", svakako ne bi ticale mogućnosti da se stipendije dele našim sudentima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024