CRVENI KRST OTIŠAO U CRVENO: Ogroman minus na računu. Košenje trave, navodno, plaćali 6.000 evra

J. ILIĆ

01. 07. 2022. u 06:50

UPRAVNI odbor Crvenog krsta Srbije raspustio je Skupštinu, UO i Nadzorni odbor ove organizacije i povukao saglasnost za imenovanje sekretara organizacije Tomislava Živanovića nakon što je ustanovljeno nezakonito trošenje novca, a uslediće i krivične prijave zbog zloupotreba i višemilionskih dugova, saznaju "Novosti".

ЦРВЕНИ КРСТ ОТИШАО У ЦРВЕНО: Огроман минус на рачуну. Кошење траве, наводно, плаћали 6.000 евра

Foto N. Živanović

Smederevski ogranak Crvenog krsta ušao je u "crveno". Zbog višegodišnjih milionskih zloupotrebakasa je prazna, organizacija finansijski mrtva i obezglavljena. U sedištu organizacije potvrdili su da su su glasine o zloupotrebama tačne, i da će na odgovornost biti pozvani svi koji su donosili nezakonite odluke.

- Odgovorni su donosili odluke koje su direktno uticale na trošenje sredstava na neracionalan i nezakonit način. Obratićemo se nadležnim državnim organima kako bi se utvrdio stepen odgovornosti onih koji su učestvovali u nezakonitim radnjama - izjavio je za naš list generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović.

Detalji afere zasad ne mogu u javnost, zbog postupka koji je u toku.

Dokaze o zloupotrebama godinama aktivisti iz Smedereva dostavljali su Crvenom krstu Srbije, ali niko nije do sada reagovao. Kao glavnog krivca označili su sekretara Živanovića, koji je na čelu smederevskog Crvenog krsta 22 godine.

- On je bio glavni za sve, iako je bio sekretar, dok je predsednik više figura. Birao je svoje ljude u organe upravljanja koji su žmureli na sve, zaposlio i sina, praktično napravio privatnu firmu, kažu aktivisti koji žele anonimnost.

Iako nadležni i sada pokušavaju da ublaže bruku, stanje koje su zatekli, kako čujemo, katastrofalno je.

- Nemam ovlašćenja da govorim o iznosima, ali situacija je "da se ne poveruje". Uočene nepravilnosti i milionska dugovanja doveli su nas pred stavljanje katanca na vrata, kaže v. d. sekretara smederevskog Crvenog krsta Maja Jovanovska.

Nezvanično saznajemo da postoje dokazi da su u poslovanju godinama "pumpani" troškovi, te je tako, na primer, košenje trave plaćeno gotovo 6.000 evra, štampano na hiljade flajera a deljeno po nekoliko desetina, "naduvan" trošak od tri miliona dinara za gradnju temelja dečjeg vrtića bez građevinske dozvole. Tu su i enormni troškovi za kupovinu automobila, za kancelarijski materijal, rentakar, krečenje, odnošenje smeća... 

GDE SU PARE IZ GRADSKOG BUDžETA?

KAKO saznajemo, u toku su provere subvencije od sedam miliona dinara koja je uplaćena Crvenom krstu Smederevo iz gradskog budžeta zbog, navodno, pokrivanja dugovanja za narodnu kuhinju, saznajemo u Gradskoj upravi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)