PETICIJA ZBOG CISTERNI: Smederevci traže zabranu transporta tečnog naftnog gasa kroz centar

J. ILIĆ

29. 04. 2022. u 08:14

GRAĐANI Smedereva peticijom traže od lokalnih vlasti da zabrane transport tečnog naftnog gasa kroz centar grada.

ПЕТИЦИЈА ЗБОГ ЦИСТЕРНИ: Смедеревци траже забрану транспорта течног нафтног гаса кроз центар

Foto N. Živanović

Peticija je pokrenuta nakon nedavnog iskliznuća vagon-cisterni sa koloseka. Udruženje građana, pokret Tvrđava, koje je pokrenulo potpisivanje peticije, ovih dana predalo je peticiju Skupštini grada.

- Simbolično, u minut do 12, naši aktivisti predali su peticiju sa 1.209 potpisa građana za zabranu transporta opasnog gasa kroz centar Smedereva. Uz peticiju je predata i inicijativa za organizovanje javne rasprave, i predlog da se izmeni Plan detaljne regulacije (PDR), koji je 2014. i omogućio izgradnju, po nama, nelegalnog skladišta gasa i transport kroz gradsko jezgro - kaže koordinator pokreta Tvrđava, Nikola Krstić.

Foto N. Živanović

Krstić navodi da je peticija pokrenuta nakon što je nedavno došlo do iskliznuća vagon-cisterne sa TNG-om u centru grada, kada su intervenisale i vatrogasne ekipe. Srećom, nije došlo do curenja gasa.

- Građani su zabrinut za bezbednost jer transport opasnog tereta prolazi korz najuže gradsko jezgro, kroz dečji park, tik pored stambenih blokova - navodi Krstić.

Opasni teret transportuje se od železničke stanice koja je pored Smederevske tvrđave do firme koja posluje u pogonima bivše Stare železare i skladišta tečnog naftnog gasa na obali Dunava, jednog od najvećih na Balkanu, kapaciteta 3.0000 kubnih metara.

Skupština grada ima rok od 15 dana da se izjasni o inicijativi građana.

Foto N. Živanović

ĆUTANjE

"NOVOSTI" su pre skoro mesec dana, nakon iskliznuća cisterni sa TNG-om, pitanja o bezbednosti trasporta tečnog naftnog gasa i poštovanju procedura, postavile svim nadležnim institucijama - Ministarstvu građevine, saobraćaja i infarstrukture, JP Infrastrukture železnice Srbije i MUP-u Republike Srbije. Odgovore nismo dobili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)