TRI JUBILEJA VLADIKE NIKOLAJA: Patrijarh srpski Porfirije u sredu prisustvovao svečanoj akademiji u Valjevu

B. PUZOVIĆ

01. 07. 2022. u 10:33

U PREPUNOJ velikoj sali Centra za kulturu u Valjevu preksinoć je održana svečana akademija u čast tri jubileja Svetog Vladike Nikolaja (Velimirovića): 140 godina od rođenja, šest i po decenija od smrti i 30 godina od prenosa njegovih moštiju iz Libertvila u SAD u rodni Lelić kod Valjeva. Akademiji je prisustvovao i patrijarh srpski Porfirije, kao i vladika valjevski Isihije.

ТРИ ЈУБИЛЕЈА ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА: Патријарх српски Порфирије у среду присуствовао свечаној академији у Ваљеву

Njegova svetost sa monahinjama i narodom, Foto Eparhija valjevska

- Vi ste, dragi Valjevci, pravo nasleđe Svetog Nikolaja - besedio je patrijarh prisutnima u sali.

- Vi znate bolje nego mi kako peva Desanka koja nastavlja nikolajevsku poetiku, znate ko ste po zvonu što sa zadužbina nemanjićkih peva, po tome što vas pradedovi gledaju sa ikonostasa i što svaki u ruci drži hram, po tome što imate svetitelja, oca i dedu i imate svetitelja za kuma.

Foto Eparhija valjevska

Podsetio se Njegova svetost na vreme pre četiri decenije, kada je otpočeo studije na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu i prvi put ugledao knjige vladike Nikolaja, tada štampane u Nemačkoj trudom episkopa Lavrentija. U tadašnjoj Jugoslaviji, naglasio je, dela Nikolajeva bila su zabranjena, a on proglašen izdajnikom, saradnikom okupatora i ratnim zločincem.

- Vladika Lavrentije je svakako najzaslužniji što su posle pada Berlinskog zida 1989. godine dela vladike Nikolaja postala veoma popularna i počela su se slobodno uvoziti iz Nemačke i štampati u Srbiji - naveo je patrijarh.

Foto Eparhija valjevska

- Ranih devedesetih u Srbiji se događaju nedovoljno zrele ideološke polarizacije nekadašnjih komunista na nacionaliste i mundijaliste, Evropljane. Ni jedni ni drugi nisu se poučili Svetim Vladikom Nikolajem, koji u Svetom Savi prepoznaje pravog Evropljanina, vrednog i neumornog delatnika koji spolja i iznutra Hristom preobražava najpre sebe, a potom i ceo narod koji postaje uzor u svakom pogledu. Da su se poučili, mogli su doprineti blagostanju svog naroda, a ne samo sopstvenom.

Foto Eparhija valjevska

KRUNA DAROVA

PROSLAVA trostrukog jubileja Svetog Vladike Nikolaja događaj je čiji značaj premašuje okvire Valjevske eparhije, važan je za celokupnu svetosavsku crkvu, sve prostore do kojih dopire njena misija - rekao je episkop Isihije.

- Rođenjem vezan za valjevski kraj, poprište burne srpske istorije, u kome su ponikle mnoge znamenite ličnosti od vojskovođa do "vitezova pera", Sveti Vladika Nikolaj je svojevrsna kruna darova koje nam je Gospod dao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna