TRI JUBILEJA SVETOG NIKOLAJA Patrijarh srpski Porfirije juče u Valjevu (FOTO)

B. PUZOVIĆ

29. 06. 2022. u 18:41

DANAS je u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu boravio patrijarh srpski Porfirije, povodom obeležavanja tri jubileja Svetog Vladike Nikolaja (Velimirovića), u prisustvu velikog broja sveštenstva i monaštva iz Eparhije valjevske, te vernika.

ТРИ ЈУБИЛЕЈА СВЕТОГ НИКОЛАЈА Патријарх српски Порфирије јуче у Ваљеву (ФОТО)

foto: B. Puzović

- Ako postoji mesto gde smo, jedanput rodivši se krštenjem, neprestano se rađali za Hrista, za crkvu, za pravoslavnu našu veru, to je onda Lelić, to je manastir Ćelije, blagodareći činjenici da iz ta dva mesta niče ne samo koren svetosavski, nego raste i stablo koje daje duhovne porode - rekao je patrijarh.

- U tim svetinjama rastu i razvijaju se istinski ohristovljeni ljudi, hristoliki i hristonosni, a to su upravo Sveti vladika Nikolaj kome slavimo 140 godina od rođenja, 65 godina upokojenja u Hristu i 30 od njegovog povratka iz Libertvila u Americi u rodni Lelić, mesto koje je ovenčano molitvom, a i zaokruženo, dovršeno, po promisli božijom, upravo u svetom vladici Nikolaju.

 U Centru za kulturu u Valjevu sinoć je održana svečana akademija povodom tog jubileja, na kojoj je besedio patrijarh Porfirije, a učestvovali brojni vrsni glumci, pevači i muzičari.

- Sa druge strane, manastir Ćelije dobio je svoj pečat, zaokružio se u duhu svetome, upravo svetim Avom Justinom – rekao je patrijarh.

- To su dva mesta, Lelić i manastir Ćelije koja su označena i naznačena, dobila svoje dostojanstvo zbog dostojanstva svetitelja božijih, Nikolaja i Justina. U njima je još jedanput zasijao lik i put Svetoga Save, ono zašta smo se mi kao narod u Svetome Savi opredelili. U njima dvojici pokazalo se šta je istinska prava pravoslavna vera i bogoslovlje, ono što je i nama neophodno.

BONUS VIDEO:

PATRIJARH PORFIRIJE U GRAČANICI: Poglavar SPC služi u velikoj srpskoj svetinji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)