NISU ME UVUKLI U KLOPKU O TESLI: Mladi novosadski inženjer nije otišao na konferenciju o srpskom naučniku u Evropskom parlamentu

G. ČVOROVIĆ / D. MATOVIĆ

23. 06. 2022. u 13:00

PRE tri dana su me pozvali organizatori i rekli da ne mogu da učestvujem, jer nisam na vreme poslao elaborat. Dobro je što se tako dogodilo.

НИСУ МЕ УВУКЛИ У КЛОПКУ О ТЕСЛИ: Млади новосадски инжењер није отишао на конференцију о српском научнику у Европском парламенту

Luka Lopin, Foto printskrin

Bez dileme bih odbio da učestvujem na konferenciji da sam posumnjao da će Nikola Tesla biti predstavljen kao hrvatski pronalazač. Niko mi to nije rekao.

Ovo je juče za "Novosti" rekao mladi inženjer elektrotehnike Luka Lopin, iz Novog Sada, koji sa velikom strašću proučava delo i zaostavštinu Nikole Tesle. Njegovo učešće je bilo najavljeno na plakatu za konferenciju "Mreža Nikola Tesla: početna tačka" u Evropskom parlamentu (EP) koju je juče organizovala poslanica ove institucije iz Hrvatske Željana Zovko, potpredsednica poslaničkog kluba evropskih narodnjaka i članica Odbora za kulturu i obrazovanje EP.

U najavi konferencije o životu, radu i postignućima genija iz Smiljana, ona je naglasila da je "Nikola Tesla bio čovek ispred svog vremena, jedan od najvećih svetskih umova i hrvatski naučnik koji nas je zadužio svojim izumima." Ovo nije bio prvi put da Hrvati svojataju Teslu. Njegov lik naći će se i na budućoj hrvatskoj kovanici od 50 evrocenti.

Posle kritika koje su se čule nakon njene najave o održavanju konferencije, da Hrvati neosnovano prisvajaju lik i delo Nikole Tesle, Zovko je juče, bar u saopštenju posle održanog skupa, "spustila loptu", pa ga nije pominjala kao "hrvatskog znanstvenika". Ipak, nije propustila da kaže da je školovanje započeo u Hrvatskoj iako je u vreme Teslinog rođenja i dečaštva to bila Austrougarska, a ni da napravi neprimereno poređenje je Mate Rimac, inače hrvatski inovator, "pravi primer kako Hrvatska poseduje inovativne i kreativne ljude koji nadograđuju Teslino bogato nasleđe za stvaranje održivih rešenja".

Željana Zovko (peta sleva) juče na Konferenciji o Tesli, Foto Tviter

Osim toga, u saopštenju koje je Željana Zovko poslala posle konferencije, nijednom rečju se ne pominje da je veliki naučnik bio Srbin.

- Naš zadatak u EP je da osiguramo da svaki budući Tesla ima odgovarajuću podršku EU za ostvarivanje ideja, vizija i ciljeva. Na tome počiva održiva budućnost svih nas - poručila je juče Zovko kao domaćin konferencije.

Ona je pozdravila goste koji su došli iz Francuske, Češke, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, a svoj rad su predstavili u EP. Na konferenciji su učestvovali članovi udruženja "Mreža Nikole Tesle" Barbara Strakova i Igor Pavliček iz Češke, Žak Matei iz Francuske, Đula Buna iz Mađarske i Martin Avsenik iz Slovenije, kao i pripadnici turističke organizacije iz Hrvatske i predstavnici ove zemlje pri EU.

- Zadovoljstvo mi je da ugostim "Mrežu Nikole Tesle" koja svojim projektom kulturnih i turističkih ruta promoviše život i rad Nikole Tesle i prati njegov život pravog Evropljanina koji je školovanje započeo u Hrvatskoj, nastavio u raznim srednjoevropskim gradovima, a na kraju u Americi - rekla je Zovko.

Ona je prenela da su kroz interaktivne prezentacije i predavanja govornici približili naučni rad Nikole Tesle i uticaj koji je ostavio u brojnim evropskim zemljama u kojima je boravio do svog odlaska u SAD.

Foto promo

PRAVE NAMERE SKRIVENE IZ "ERAZMUSA"

OBJAŠNjAVAJUĆI povode za organizaciju konferencije o Nikoli Tesli, Zovko je rekla da je u cilju promovisanja evropske i nacionalne podrške naučnim i obrazovnim programima.

- Danas usvajamo i izveštaj o inkluzivnosti u programu "Erazmus plus" za koji sam izvestilac Evropske narodne stranke, što je način da se pomogne mladim naučnicima da napreduju i ostanu u EU - poručila je Zovko.

Ona je u ovom izveštaju zatražila i da "Erazmus plus" bude jednako dostupan svim ljudima, nezavisno od starosti i regiona iz kog dolaze. "Erazmus plus" je program EU za obrazovanje, obuku, omladinu i sport, koji podrazumeva razmenu i finansiranje, u koji je uključena i Srbija. Priča o Nikoli Tesli, upakovana u celofan "Erazmusa", kao najava izveštaja, još jedan je pokušaj da Hrvatska prisvoji slavnog naučnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024