ISTINA O UBISTVU NOVINARA "NOVOSTI" JOŠ ZAKOPANA: Obeležena 21 godina od surove likvidacije Milana Pantića

Z. GLIGORIJEVIĆ

12. 06. 2022. u 07:26

MADA je pre dve godine Komisija za istraživanje ubistava novinara saopštila da je policijska istraga ubistva Milana Pantića došla do krucijalnih podataka i imena ljudi koji su učestvovali u njegovoj likvidaciji, a da jedan od njih nije prošao poligraf, njegove kolege i rodbina i juče su, prilikom polaganja venaca i cveća na grob i bistu na trgu koji nosi njegovo ime, 21. put ponovili pitanje: "Ko je ubio Milana Pantića?"

ИСТИНА О УБИСТВУ НОВИНАРА НОВОСТИ ЈОШ ЗАКОПАНА: Обележена 21 година од сурове ликвидације Милана Пантића

Sin Nemanja i udovica Živka Pantić, Foto D. Milovanović

Predsednik komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić rekao je da je "policijska istraga dostigla svoj maksimum, ali da je veliki hendikep za rešavanje slučaja to što je od ubistva prošlo mnogo vremena, a uviđaj na mestu gde se zločin desio traljavo urađen."

- Da bi se napravio novi iskorak u istrazi, apsolutno je neophodno da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme slučaj i da ga vodi dalje na osnovu činjenica koje su u dosadašnjoj istrazi postale indicije i dokazi. Ne mogu da objasnim zašto to ne čini.

Znamo da postoji mogućnost da ne dođe do sudskog procesa, koji je jedini zakonski način da se procesuiraju zločinci i da se krivcima odmere zaslužene kazne. Međutim, ukoliko do toga ne dođe, mi moramo javnost da upoznamo sa svim činjenicama do kojih se došlo za deset godina, od kada postoji Komisija za istraživanje ubistava novinara - izjavio je Matić.

Foto D. Milovanović

Zamenik glavnog i odgovornog urednika "Novosti" Milan Babović rekao je da se Milanove kolege iz naše kuće apsolutno pridružuju zahtevima da se slučaj ubistva iz Tužilaštva u Jagodini "preseli" u Tužilaštvo za organizovani kriminal, jer "sve ukazuje na to da lokalno tužilaštvo nema ni kapacitete, a ni volju da se pomeri sa mrtve tačke".

- Ako taj predmet ikada dođe pred Tužilaštvo za organizovani kriminal, nadamo se da neće biti opstrukcija i da ćemo posle 21 godinu papagajskih ponavljanja "ko je na kućnom pragu ubio Milana Pantića", konačno dobiti taj odgovor. U suprotnom, dolazimo do legalizacije opasnog presedana da nije kažnjivo ubiti novinara samo zato što je radio svoj posao - naveo je Babović.

Foto D. Milovanović

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević zapitao se kako je moguće da se u Jagodini ništa ne zna, a u Beogradu sve zna, i koja je to prepreka između Jagodine i Beograda, pa da još nema pomaka:

- O ubistvu Pantića znamo gotovo sve detalje, ali nema pravde. Samim tim, istina je zakopana i za nju ćemo morati da se borimo na različite načine.

Foto D. Milovanović

PRST U OKO PRIVATIZACIONOJ MAFIJI

SMRTNA presuda privatizacione mafije nad novinarom Milanom Pantićem, dopisnikom "Novosti" iz Jagodine, izvršena je 11. juna 2001. oko 7.30, kada je usmrćen udarcem tupim predmetom u teme, s leđa, u ulazu zgrade u kojoj je živeo. Komšije su u velikoj lokvi krvi pronašle njega, topao jutarnji hleb i pakovanje mleka koje je nosio supruzi i maloletnom sinu.

Foto Arhiva Novosti

Bilo je mnogo simbolike u tom krvavom novinarskom hlebu. Uviđaj je obavljen krajnje neprofesionalno, mesto zločina nije čak ni ograđeno. Stanovnici zgrade su doslovno pregazili sve forenzičke tragove hodajući oko ubijenog. Pantiću su na fiksni telefon stizali preteći pozivi, što je prijavio policiji i promenio broj, ali su ga mafijaši, očigledno sa jakim vezama u institucijama, brzo saznali i nastavili da prete.

Oko zgrade u kojoj je živeo uoči ubistva su viđane nepoznate osobe koje su utvrđivale Pantićeve navike. Motiv ubistva nije bilo teško utvrditi: hrabra i utemeljena istraživanja o kriminalnim privatizacijama popovačke cementare, jagodinske pivare i drugih velikih preduzeća u Pomoravlju bili su prst u oko privatizacionoj mafiji.

Foto D. Milovanović

SIMIĆ: POLASKAN SAM NAGRADOM

OVOGODIŠNjI dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost koja nosi Pantićevo ime je novinar RTV Republike Srpske Danijel Simić. Kako je rekao, bio je iznenađen, ali i polaskan što je dobio ovu veoma bitnu nagradu za našu profesiju. Sa slučajem ubistva Milana Pantića veoma je dobro upoznat još dok je bio na studijama u Beogradu.

- Nažalost, mnogi od stradalih novinara nisu imali tu sreću da se pominju na ovaj način.

Mislim da je veoma bitno da pamtimo svakog novinara koji je život izgubio na dužnosti i da nikada ne prestanemo da tražimo krivce - rekao je Simić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas