BOGOLJUB KARIĆ ZA "NOVOSTI" NAKON UDARA BRISELA: Stavljen na listu osoba kojima su uvedene sankcije, evo šta je poručio

Novosti online

03. 06. 2022. u 19:10

BIZNISMEN Bogoljub Karić je za "Novosti" rekao da je iznenađen nakon što je objavljeno da se nalazi na listi od 65 pojedinaca i 18 privrednih subjekata kojima je Evropski Savet uveo sankcije.

БОГОЉУБ КАРИЋ ЗА НОВОСТИ НАКОН УДАРА БРИСЕЛА: Стављен на листу особа којима су уведене санкције, ево шта је поручио

Bogoljub Karić

- Sa velikim iznanenađenjem sam saznao da se moje ime nalazi na sankcionom spisku Evropskog Saveta. Prošlo je dve godine od završetka građevinskog projekta u Belorusiji koji smo dobili na međunarodnom konkursu koji se pominje u obrazloženju kao “primer saradnje slovenskog sveta”. Kako se razlozi sa stavljanje na sankcioni spisak temelje na nacionalnoj pripadnosti i ničim dokazanim navodima novinskih članaka nereferentnih medija, od kojih su pojedini već izgubili spor po tom predmetu, smatram da nema nikakvih osnova za sankcije i preduzeću pravne mere za njihovo ukidanje - rekao je Karić za "Novosti".

Savet EU usvojio je danas šesti paket ekonomskih i individualnih sankcija protiv Rusije i Belorusije.

Restriktivene mere obuhvataju 65 pojedinaca i 18 subjekata, a među pojedincima koji su se našli na listi su Bogoljub Karić i Aleksandra Meljničenko.

Kako se navodi u Službenom glasniku EU, Bogoljub Karić srpski je preduzetnik i političar.

- Zajedno sa članovima porodice razvio je mrežu preduzeća za poslovanje nekretninama u Belorusiji i mrežu kontakata sa porodicom Aleksandra Lukašenka. Posebno je blisko povezan s preduzećem Dana Holdings, kao i sa preduzećem Dana Astra, bivšim društvom ćerke preduzeća Dana Holdings, pa je navodno bio predstavnik tih subjekata na sastancima sa Lukašenkom - navodi se u Službenom glasniku.

Zato, kako se tvrdi u tom dokumentu, Bogoljub Karić ostvaruje korist od Lukašenkovog režima i podržava ga.

Službeni glasnik EU navodi da se na listi sankcionisanih našla i bivša članica grupe "Models", supruga ruskog biznismena Andreja Meljničenka, Aleksandra kojoj je suprug - jedan od najbogatijih ljudi na svetu, nedavno prepisao dve svoje velike kompanije.

- Aleksandra Meljničenko supruga je Andreja Igoreviča Meljničenka, ruskog industrijalca koji je vlasnik velikog proizvođača đubriva EuroChem Group i društva za proizvodnju ugljena SUEK. Aleksandra Meljničenko koristi se bogatstvom svojeg supruga. Zajedno sa suprugom ima u vlasništvu dva penthausa koji vrede više od 30 miliona dolara. U martu 2022. Aleksandra Meljničenko zamenila je svojeg supruga kao stvarna vlasnica društva Firstline Trust, kojim upravlja Linetrust PTC Ltd, društvo koje zastupa krajnjeg vlasnika grupacije EuroChem Group. Stoga je povezana s vodećim poslovnim čovekom uključenim u vodeće sektore koji osiguravaju znatan izvor prihoda Vladi Ruske Federacije, koja je odgovorna za pripajanje Krima i destabilizaciju Ukrajine. Osim toga, Andrej Igorevič Meljničenko odgovoran je za podržavanje ili provođenje delovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna celovitost, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini - navodi se u Službenom listu.

Među 18 subjekata pod sankcijama su razne kompanije koje direktno ili indirektno podržavaju Oružane snage Ruske Federacije i Vladu Ruske Federacije.

Paket sankcija predviđa i zabranu transakcija sa najvećom ruskom bankom, Sberbank, i još tri banke, zabranu emitovanja u EU još tri ruska nacionalna kanala, a proširen je i spisak sankcionisanih osoba i entiteta koje EU smatra odgovornim za zlocine u Ukrajini.

Novim paketom sankcija EU je započela postepeno ukidanje uvoza ruske nafte u priodu od šest meseci za sirovu naftu i do osam meseci za ostale rafinisane naftne derivate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri