INDIJA KUPUJE ONO ŠTO EVROPA NEĆE: Moskva prodaje sa popustom, izvoz ruske nafte skočio 25 puta

Srna

31. 05. 2022. u 15:58

INDIJA je od februara primila 34 miliona barela ruske nafte po diskontnoj ceni, što je za više od 10 puta iznad vrednosti ukupnog indijskog godišnjeg uvoza iz Rusije, izvestio je Rojters, pozivajući se na podatke kompanije za prikupljanje i distribuciju finansijskih informacija Refinitiv Ajkon.

ИНДИЈА КУПУЈЕ ОНО ШТО ЕВРОПА НЕЋЕ: Москва продаје са попустом, извоз руске нафте скочио 25 пута

Foto EPA

Kako se navodi, Indiji je ovog meseca isporučeno više od 24 miliona barela ruske nafte u odnosu na 7,2 miliona barela u aprilu i oko tri miliona barela u martu. Prema podacima, ta južnoazijska država će u junu dobiti oko 28 miliona barela nafte iz Rusije.

Izvoz ruske sirove nafte u Indiju iznosio je prošle godine u proseku tek 960.000 barela mesečno, što je otprilike 25 puta manje od ukupnih ovomesečnih isporuka, prenosi Raša tudej.

Zapadne sankcije uvedene Rusiji zbog napada na Ukrajinu, pružile su priliku indijskim rafinerijama da povećaju kupovine ruske nafte, uglavnom sirove uralske, po sniženim cenama, pošto su pojedini evropski kupci odustali od kupovina "crnog zlata" iz Rusije.

Indija se našla na udaru kritika na Zapadu zbog nastavka kupovine ruske nafte, a Nju Delhi te osude obacuje navodeći da udeo ruske nafte u uvozu čini samo delić ukupnih potreba te zemlje.

Indijske vlasti su takođe saopštile da će nastaviti kupovine „jeftine“ ruske nafte jer bi nagli prekid mogao da dovede do rasta troškova indijskih potrošača.

Prema nekim ranijim medijskim izveštajima, Indija je tražila nabavnu cenu za rusku sirovu naftu ispod 70 dolara po barelu.

 

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE: Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a