SJAJAN USPEH NAŠIH VINARA: Na Međunarodnom konkursu vina Srbija osvojila dve "Velike zlatne medalje"

Milica Ostojić (Rim)

31. 05. 2022. u 21:29

NA UPRAVO završenom Međunarodnom Enološkom konkursu "Serendipity Wines", jedinom na svetu posvećenom slatkim, aromatizovanim, mirišljavim vinima, Srbija je osvojila dve "Velike Zlatne medalje" - za belo slatko vino "Tri Sunca Traminac Kasna Berba" "Fruškogorskih vinograda" iz 2015. godine i za aromatizovano vino "Dark Riđo Wine" iz 2011. godine "Vinarije Radoslava Tripkovića".

СЈАЈАН УСПЕХ НАШИХ ВИНАРА: На Међународном конкурсу вина Србија освојила две Велике златне медаље

Foto Privatna arhiva

Druga je godina od kada je ustanovljena ova međunarodna nagrada, nadmetanje se odvija u Lombardiji, u blizini Bergama, u mestu Grumelo del Monte, reč je o jedinom konkursu na svetu takve vrste kojeg su ustanovili Udruženje Puteva vina Valćalepio i Ukusi Bergama pod patronatom Međunarodne organizacije za Vinograde i Vino.

Na Konkursu su predstavljena specijalna vina koja su u stanju da izazovu emociju, da prenesu pozitivne utiske i potpuno nepoznate i neotkrivene, vina koja nije lako susresti svakoga dana, bela i crna sa specifičnim ukusom, mirisom, slatkoćom i gradacijiom alkohola.

Žiri je bio sastavljen od 40 članova, novinari specijalizovani za vino, enolozi, poznavaoci vina, iz 14 zemalja. Italiji je pripalo devet Velikih zlatnih medalja a Srbiji, Mađarskoj i Portugalu po dve.

Vina sa suvim grožđem, mirišljava, aromatizovana, podeljena su u pet kategorija u nadmetanju, učestvovalo je 119 uzoraka vina, iz Austrije, Kanade, Italije, Portugala, Republike Češke, Srbije, Španije i Mađarske, 99 je prošlo neophodnu granicu za nadmetanje, ukupno je dodeljeno 20 Medalja i 15 Velikih Zlatnih medalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati